Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Autorităţile comuniste lovesc din nou ţăranii şi agricultura

|versiune pentru tipar||
AMN / 2 octombrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”Domnule Preşedinte!
Onorată asistenţă!

Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” este nevoită să atragă din nou atenţia asupra situaţiei catastrofale în care autorităţile comuniste împing ţăranii şi agricultura moldovenească. Criza cea mai acută la moment este în viticultură. Problema a fost pusă deja de câteva partide de opoziţie, iar oamenii de la sate, pur şi simplu, sunt disperaţi.

Însă, comuniştii rămân surzi şi muţi la aceste semnale. Ei confirmă că politica guvernanţilor constă în distrugerea producătorilor de struguri cu scopul ca afacerile şi pământurile acestora să fie preluate de către grupările protejate de Putere. Aceste intenţii criminale denotă caracterul mafiot al actualei conduceri a ţării. Ele fac parte dintr-un scenariu vechi şi cuprinzător — de falimentare a fabricilor de vin prin barierele artificiale şi ilegale create de autorităţile moldoveneşti suplimentar la embargoul de pe piaţa rusă. De exemplu, în rezultatul crizei provocate, am constatat încercări de a prelua la preţ de nimic fabrica de vin din Cimişlia, tentativă în spatele căreia stau deputaţi comunişti concreţi din acest Parlament.

Sunt şi alte semne ce dau de bănuit că însăşi blocada vinului moldovenesc reprezintă o acţiune criminală, fiind organizată artificial şi în comun de grupări interesate din Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Exporturile reluate acum au un volum foarte mic, incluzând doar producţia îmbuteliată a câtorva întreprinderi în cantităţi neînsemnate. Fiind surprinse în plin proces de dezvoltare, scop în care au contractat credite mari, fabricile de vin au fost împiedicate să-şi vândă marfa şi aduse în incapacitate de plată, iar unele — chiar în prag de faliment.

Stocurile de vin necomercializat în Republica Moldova sunt de aproximativ 280 mii tone — peste 80% din producţia medie anuală. Următorul efect al acestei politici este incapacitatea fabricilor de a achiziţiona volumele obişnuite de struguri la preţuri justificate economic. În loc să ia măsuri de salvgardare, Guvernul se face complice la strangularea viticultorilor prin crearea unor bariere ilegale la exportul strugurilor de către Agenţia Agroindustrială “Moldova-Vin”.

Situaţia e cu atât mai dureroasă, cu cât în anul curent condiţiile naturale au favorizat o recoltă de circa 500 mii tone de struguri de soiuri tehnice. Iar majoritatea fabricilor nici nu achiziţionează struguri din lipsă de capacităţi libere, de mijloace financiare şi de pieţe de desfacere. Cei care cumpără, plătesc între 1,5 şi 2,1 lei pe kilogram pentru soiurile albe, şi între 2 şi 2,3 lei pe kilogram pentru cele roşii, cantităţile achiziţionate sfiind foarte mici. Culmea este că o mare parte a strugurilor se colectează pe bază de credit, pe contul viticultorilor, care vor trebui să aştepte nu se ştie cât timp achitarea acestor plăţi mizere. Totuşi, noi avem circa 150 de mii de producători, iar majoritatea sunt în imposibilitatea de a-şi vinde strugurii fie cu achitare imediată, fie cu achitare la termen.

O posibilitate de soluţionare parţială a problemei este exportul, care poate atinge circa 70 mii tone, având în vedere perioada restrânsă a recoltării. Practica anului 2007 a demonstrat că cei care au mers pe această cale şi-au primit banii imediat pentru marfa livrată. Şi această soluţie ar asigura măcar într-o mică măsură mijloacele necesare pentru lucrările de toamnă şi primăvară, căci în anii guvernării comuniste preţurile la carburanţi, material săditor, şi alte necesităţi au crescut enorm. Insă aici a intervenit Agenţia “Moldova-Vin”, lovind în viticultori cu cerinţa abuzivă ca preţul de facturare către cumpărătorul din străinătate să nu fie mai mic de 4 lei pe kilogram pentru soiurile albe şi 5 lei pentru cele roşii. Această condiţie a fost expusă prin scrisoarea Nr. 1085 din 29 august 2008 adresată Serviciului Vamal şi exporturile au fost blocate, făcând imposibilă negocierea liberă a unor preţuri rezonabile şi perfectarea actelor de export.

Astfel, din cauza politicilor comuniste, cele peste 150 de mii de familii de la sate, care cultivă viţă de vie şi sute de întreprinderi viticole, care au contractat credite pentru cultivare, stropire, recoltare şi alte lucrări sunt lipsite de orice şanse de a-şi vinde producţia. Actuala guvernare continuă opera sa criminală de aducere la sapă de lemn a ţăranului moldovean, care sărăceşte şi mai mult, fiind nevoit să-şi lase strugurii pe deal.

Ce sens mai are stimularea plantării viţei de vie, cu care guvernanţii s-au lăudat atâta în ultimii ani? Poate doar acela de a orienta mijloacele bugetare către afaceriştii protejaţi de Putere, care cumpără pe bani de nimic sutele de hectare de pământ de la ţăranii falimentaţi. Căci, micii producători, dacă au crezut în sinceritatea acestei campanii şi au sădit plantaţii, au numai probleme în rezultat — datorii în lipsa posibilităţii de a-şi vinde strugurii.

Aşa cum fac de obicei, autorităţile încearcă şi acum să se dea “cu fundul la gard” cum se spune în popor. Ministerul Agriculturii spune că preţurile minime la export sunt doar nişte recomandări şi nu poartă caracter normativ. Dar realitatea este că “Moldova-Vin” refuză înregistrarea contractelor de export, ce se abat de la recomandările sale. Iar peste 200 mii tone de struguri vor putrezi pe plantaţii în zilele în care conducerea de vârf a statului îşi va face autoreclamă la fastuosul Festival al vinului — un adevărat “banchet pe timp de ciumă”!

Fracţiunea Alianţa “Moldova Noastră” atenţionează autorităţile că Legea cu privire la comerţul exterior le interzice imixtiunea în activitatea agenţilor activităţii comerciale. Cerem eliminarea oricăror bariere ilegale şi luarea măsurilor urgente pentru susţinerea viticultorilor, care ameninţă pe bună dreptate cu proteste şi cu atacarea Guvernului în judecată, inclusiv la CEDO, pentru recuperarea pierderilor.

Şi Parlamentul are obligaţia să intervină cu instrumentele sale pentru a opri ilegalităţile, a apăra interesele cetăţenilor şi a impune Guvernul să adopte politici de salvare a viticulturii şi a satului moldovenesc. Dar cu actuala majoritate roş-oranj este o chemare fără sorţi de izbândă… Alianţa “Moldova Noastră” spune din nou: “Stop genocidul comunist împotriva ţăranilor!”

Valeriu Cosarciuc
Deputat, membru al Fracţiunii AMN

Invitaţie la protest faţă de “IPcNA” Declaraţie a Fracţiunii AMN despre identificarea Companiei “Teleradio-Moldova” cu guvernarea comunistă