Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a Fracţiunii AMN de protest faţă de arestarea ilegală şi tratamentul inuman al primarului de Vorniceni, Gh. Ionel

|versiune pentru tipar||
AMN / 30 octombrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Stimaţi deputaţi!

Joia trecută, am propus în plenul Parlamentului crearea unei comisii speciale care ar investiga legalitatea acţiunilor poliţiei şi mersul anchetei în dosarul primarului de Vorniceni, Gheorghe Ionel. Din păcate, propunerea mea a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Vreau să vă amintesc, că e vorba de un ales local, care în scrutinul din 2007 a acumulat peste 90% din voturi în localitatea respectivă. Iar cei care au respins propunerea mea, nu au scuipat în reprezentantul opoziţiei, ci în locuitorii acelui sat de aproape şase mii de oameni. Cei care astăzi protestează în faţa Parlamentului vor să fie ascultaţi, vor să fie auziţi, vor să fie luaţi în seamă. Iată care este mesajul lor.

Rezoluţia participanţilor la acţiunea de protest din faţa Parlamentului R. Moldova:

Noi, participanţii la acţiunea de protest din faţa Parlamentului R. Moldova, ne exprimăm indignarea în legătură cu intensificarea presiunii puterii asupra aleşilor locali din partea partidelor de opoziţie în ajunul campaniei electorale.

Guvernanţii au persecutat constant autorităţile locale democratice, dorind astfel să pedepsească oamenii care în alegerile locale din 2007 au spus un “nu!” hotărât comuniştilor.

Alocarea mijloacelor bugetare teritoriilor pe criterii politice, intentarea dosarelor politice la comandă, intimidarea aleşilor locali cu scopul de a-i determina să părăsească tabăra democrată sunt doar câteva exemple în acest sens.

Cazul primarului de Vorniceni, Gheorghe Ionel, care este membru al partidului AMN, constituie cea mai elocventă ilustrare a abuzurilor comuniste faţă de aleşii locali democraţi, oameni cu verticalitate şi personalitate puternică. Arestul abuziv al lui Gheorghe Ionel acum un an a scos la iveală lipsa de temei legal a acţiunilor comuniştilor. Cei care l-au reţinut au fost nevoiţi să recunoască până la urmă că nu au avut dreptate şi să-l elibereze.

Dar iată că în preajma campaniei electorale parlamentare, primarul de Vorniceni, care le stă ca un os în gât comuniştilor, a fost iarăşi arestat. Suntem convinşi că dosarul primarului din partea AMN a fost fabricat la comandă, iar anchetarea lui în stare de arest este ilegală. Încălcările grosolane ale drepturilor fundamentale ale omului nu pot fi trecute cu vederea. Având grave probleme de sănătate, Gheorghe Ionel este ţinut în condiţii inumane şi degradante — pe beton, în întuneric şi umezeală.

R. Moldova a fost condamnată la CEDO de nenumărate ori pentru comportamentul abuziv al comuniştilor faţă de oponenţii politici. În acest context, cerem guvernării comuniste:

  1. să fie pus imediat în libertate a primarul de Vorniceni, Gheorghe Ionel;
  2. să-şi revadă de urgenţă atitudinea faţă de autorităţile locale democrate;
  3. să deblocheze finanţarea teritoriilor conduse de democraţi şi să renunţe la principiul alocării mijloacelor bugetare pe criterii politice.

Totodată, facem apel către organismele internaţionale şi ambasadele acreditate la Chişinău, să monitorizeze situaţia aleşilor locali din partea partidelor de opoziţie, în special cazul reprezentantului AMN, primarului de Vorniceni, Gheorghe Ionel.

De asemenea, facem apel către primarii, consilierii şi preşedinţii de raioane din partea partidelor democratice să se solidarizeze şi să facă front comun în faţa tăvălugului comunist. Numai împreună vom reuşi să rezistăm, numai împreună vom reuşi să ne opunem cu demnitate şi curaj abuzurilor comuniste.

Stimaţi colegi,

În lumina acestor evenimente, cer încă o dată să vă revizuiţi poziţia în privinţa dosarului primarului de Vorniceni, Gheorghe Ionel. Joia trecută în faţa Parlamentului au protestat 50 de oameni, astăzi sunt peste o mie. Oare câţi oameni ar trebui să vină în faţa Parlamentului ca să ţineţi cont de părerea lor?

Lumea o să vină să caute dreptate la Parlament şi noi, deputaţii, indiferent de culoarea politică, suntem obligaţi să ajutăm aceşti oameni să-şi găsească dreptatea. Şi vreau să vă încredinţez, că noi, deputaţii AMN, am fost, suntem şi vom fi alături de oamenii care au avut de suferit din cauza abuzurilor regimului comunist.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Veaceslav Untilă, deputat,
prim-vicepreşedinte al AMN

Declaraţie de poziţie a AMN faţă de proiectul Bugetului de Stat pentru anul 2009, propus de Guvernul comunist Cazul Papuc — apogeul batjocorii comuniste faţă de popor