Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a Fracţiunii AMN despre politica mincinoasă şi dispreţuitoare a comuniştilor faţă de pedagogi

|versiune pentru tipar||
AMN / 6 noiembrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Alianţa “Moldova Noastră” îşi exprimă din nou îngrijorarea faţă de problemele învăţământului şi modul iresponsabil, în care ele sunt tratate de guvernarea comunistă. Atitudinea Puterii faţă de cadrele didactice este una absolut lipsită de respect. Neprofesionalismul şi inconsecvenţa în promovarea reformelor din învăţământ este un rezultat al haosului în administrarea de stat a acestui domeniu. În cei aproape opta ani de guvernare comunistă funcţia respectivă de ministru au deţinut-o succesiv şase persoane. Iar cu venirea fiecăruia din ei urmau schimbări de cadre şi la alte niveluri ale aceste autorităţi: viceminiştri, şefi de direcţii şi departamente…

Vă amintesc faptul, că în anul 2007 s-a făcut mare propagandă cu promisiunea de a majora începând de la 1 ianuarie 2008 cu 25% salariile tuturor bugetarilor. După care, la modul practic, comuniştii au votat o majorare cu doar 10% şi aceea începând de la 1 aprilie — o glumă de prost gust. Atunci aţi invocat, ca de obicei, aşa-numita lipsă de mijloace financiare, ceea ce reprezenta o minciună. Peste doar câteva zile coaliţia roş-oranj a alocat de la Bugetul de stat aproape o sută milioane de lei pentru procurarea unui avion de către Compania de stat “Air Moldova”, pe care acum aceeaşi coaliţie o “prihvatizează”…

La sfârşitul anului de studii 2007–2008, pedagogii, deşi au condamnat ferm lipsa de acţiuni a guvernanţilor în susţinerea şcolii, au dat dovadă de înţelepciune, responsabilitate în faţa societăţii şi de solidaritate cu elevii lor, renunţând la boicotarea examenelor de absolvire.

Din păcate, şi spre deosebire de dascăli, guvernanţii comunişti au dat dovadă de nesimţire, au rămas surzi la doleanţele pedagogilor. Conducerea ţării chiar i-a ofensat prin gura viceprim-ministrului Stepaniuc, atunci când el a considerat că trebuie să riposteze cerinţelor întemeiate ale profesorilor-protestatari. Şi prim-ministrul, şi ministrul învăţământului au respins aceste cerinţe, argumentând prin faptul că inundaţiile au consumat toate mijloacele financiare ale Guvernului. O minciună veritabilă, căci la numai câteva zile şeful comuniştilor, Vladimir Voronin, a anunţat dublarea salariilor în anul 2009. O nouă perdea de fum propagandistic, pentru că imediat la Guvern s-au aprobat cifrele reale — o majorare cu doar 18% şi doar pentru cei a căror categorie de salarizare este până la categoria 15. De această suplimentare beneficiază mai puţin de o pătrime din cadrele didactice din Republica Moldova, iată de ce gestul Guvernului e considerat în colectivele pedagogice ca unul batjocoritor. Ceea ce comuniştii au decis să ofere pedagogilor până acum, practic, în prag de alegeri, sunt doar nişte simple indexări la salarii, operate şi ele sub presiunea acţiunilor de protest. Iar promisiunile, inclusiv, cele făcute pe 5 noiembrie curent la Guvern, sunt iresponsabile şi plasează povara realizării lor pe umerii viitoarei guvernări democratice a ţării.

Adoptarea Bugetului de Stat pentru 2009, în prima şi a doua lectură, deja a arătat că autorităţile centrale ignorează necesităţile stringente ale sistemului educaţional, ale şcolilor din satele şi oraşele noastre, favorizând doar câteva proiecte megalomane.

De altfel, în atât de trâmbiţatul proiect al Codului Învăţământului lipsesc mecanismele de asigurare a priorităţii sistemului de învăţământ în societate şi în cadrul politicilor guvernamentale. Iar rolul pedagogului şi în acest proiect de Cod este desconsiderat.

Alianţa “Moldova Noastră” reiterează poziţia sa, conform căreia educaţia este unul dintre obiectivele prioritare de relansare şi dezvoltare a ţării. În acest context, ne exprimăm solidaritatea cu colectivele pedagogice, care insistă asupra majorării esenţiale a nivelului lor de salarizare. Noi insistăm, după cum am propus şi la examinarea Bugetului, ca alocaţiile pentru învăţământ să fie majorate cu 500 milioane lei faţă de cele prevăzute iniţial în proiect, astfel încât să facem posibilă o creştere substanţială şi imediată a remunerării cadrelor didactice.

Fracţiunea AMN constată că există multiple obiecţii şi amendamente şi la conţinutul proiectului de Cod al Învăţământului. Deaceea chemăm conducerea Parlamentului şi a ţării să renunţe la forţarea procedurii de adoptare a acestui act legislativ important. Alianţa “Moldova Noastră” se pronunţă pentru examinarea lui temeinică, responsabilă şi, din nou, ţinându-se cont de poziţia cadrelor didactice de la toate nivelurile sistemului educaţional.

Leonid BUJOR, deputat AMN
Declaraţie a Fracţiunii AMN pe marginea proiectului de Hotărâre a Parlamentului pentru numirea a doi membri noi în CCA Declaraţie a deputatului Alexandru Oleinic, din partea Fracţiunii AMN pe marginea proiectului de lege Asigurărilor Sociale de stat pe anul 2009