Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Comunistii resping o anchetare a “initiativei sicrielor de plastic” pentru a-l proteja pe Voronin

|versiune pentru tipar||
AMN / 21 noiembrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Modul in care au reactionat Presedintia, Guvernul si majoritatea lor parlamentara, dar si presa pro-comunista, in primul rînd “Teleradio-Moldova”, la intrebarile puse de liderul AMN, domnul Serafim Urechean, denota ca o panica irationala cuprinde clanul Voronin. Reamintim, Presedintele Fractiunii AMN a atins trei chestiuni, legate de: o presupusa initiativa a Presedintelui tarii de a impune populatiei sicrie artificiale in locul celor din lemn; o veriga ce arata implicarea comisarului din Basarabeasca in activitati de politie politica, sustinute de consilierul prezidential pe securitate si noul-vechiul ministru de interne; o suita de afaceri dubioase, legate de familia Petrenco.

Reactia vîrfurilor comuniste si a celor care urmeaza directivele centrului “Alegeri 2009” a fost mai furibunda ca oricînd, pripita si inadecvata. Comunicatele de joi ale Presedintiei si Guvernului, iar dupa ele si reportajele si articole presei comuniste au ascuns acele informatii, care compromit actualul regim, au acuzat deputatul de inventarea datelor si l-au amenintat direct pe liderul AMN cu o noua rafuiala penala. Desigur, cel mai dureros pentru regim s-a dovedit a fi subiectul cu sicriele din plastic si au negat vehement existenta unei asemenea propuneri din partea presedintelui Voronin.

Pentru a clarifica situatia, Fractiunea AMN a inregistrat o initiativa legislativa, prin care a propus astazi Parlamentului crearea unei Comisii de ancheta, care sa scoata adevarul la iveala, comandînd verificarile grafologice necesare, interogînd functionarii publici care ar fi trebuit sa aiba tangenta la corespondenta dintre seful statului si prim-ministru, dar si la examinarea ulterioara a problemei. Desi ar fi avut, dupa coraportul din Parlament, majoritatea si in aceasta Comisie de ancheta, deputatii comunisti au votat impotriva formarii ei, demonstrînd ca se tem sa scoata adevarul la iveala. Acest vot devalorizeaza comunicatele de ieri ale autoritatilor centrale si ne intareste in convingerea ca Vladimir Voronin ar fi sugerat, intr-adevar, impunerea sicrielor de plastic si a sacilor de polietilena cu destinatie funerara.

Accentuam, totusi, ca fotocopiile, care se pretinde ca reprezinta documente din corespondenta secreta a conducerii comuniste, i-au fost adresate liderului AMN, iar Serafim Urechean a facut un lucru elementar — a uzat de dreptul sau de deputat si a intrebat autoritatile daca ele se confirma si daca se intreprind anumite masuri in contextul lor. Raspunsurile urmeaza a fi prezentate in temenele prevazute de lege. De ce liderii comunisti au pierdut autocontrolul si si-au aprins imediat paie in cap aceste intrebari, este lesne de inteles. In orice tara democratica si civilizata, la deconspirarea unei asemenea scheme de functionare a “politiei politice” ar urma imediat clarificari si demisia Comisarului de politie din Basarabeasca, a Secretarului Consiliului suprem de securitate a statului si a ministrului de interne.

Centrul de Presa al AMN
Autorităţile publice locale — cal de bătaie al regimului comunist Declaraţie a Fracţiunii AMN pe marginea proiectului Legii Bugetului de Stat pentru anul 2009