Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Autorităţile publice locale — cal de bătaie al regimului comunist

|versiune pentru tipar||
AMN / 14 noiembrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Pe zi ce trece, apropiindu-ne de alegerile parlamentare, actuala făcătură roş-oranj pierde nu numai terenul de sub picioare, nu numai controlul asupra situaţiei din stat, dar şi controlul asupra bunului simţ, asupra acţiunilor pe care le întreprind.

Ura neîmpăcată faţă de cei care nu gândesc la fel ca ei, frica în faţa căderii inevitabile a dictaturii pe care au instaurat-o cu migală de-a lungul ultimilor şapte ani, frica animalică ce a pus stăpânire pe ei în special după alegerile totale din anul trecut, se transformă deja într-o armă periculoasă atât pentru întreaga societate, cât şi pentru stabilitatea şi însăşi existenţa acestui stat.

Prăpastia care s-a căscat între guvernarea comunistă de la centru şi forţele democratice care au preluat puterea locală se lărgeşte şi se adânceşte pe zi ce trece din simplul motiv că vârfurile nu mai pot conduce ca înainte, iar cei de jos nu mai vor să trăiască la fel ca înainte.

Administraţia centrală, aflată totalmente sub papucul lui Voronin, trosneşte din încheieturi, strâmtorată, pe de o parte, de autorităţile locale şi de opoziţia parlamentară, iar pe de altă parte, de organismele internaţionale, care insistă asupra respectării prevederilor Constituţiei, Tratatelor şi Pactelor la care Republica Moldova este parte.

Principiile autonomiei locale, ale descentralizării serviciilor publice, ale consultării cetăţenilor în problemele locale de interes deosebit, principii universale unanim recunoscute, stipulate şi în art. 109 din Constituţia noastră, au devenit pentru autorităţile de la Chişinău un lucru derizoriu care demult nu mai interesează nici Preşedinţia, nici Guvernul şi nici Parlamentul.

Situaţia dramatică în care s-au pomenit aleşii locali ne demonstrează cu lux de amănunte şi prin exemple de zi cu zi acţiunile haotice ale Guvernului — această sculă în mâinile preşedintelui Voronin care, folosind pârghiile executivului şi, mai ales, ale ministerelor de forţă, în tandem cu Procuratura şi Justiţia, înăbuşă orice iniţiativă şi acţiuni ale aleşilor locali.

Pârghiile au rămas aceleaşi: şantajul, denigrarea în mass-media controlate de putere, deschiderea dosarelor penale, citarea zilnică la Procuratură, CCCEC, Poliţie. Controale financiare zilnice de către o armată de funcţionari de la aceleaşi CCCEC, organe fiscale, poliţia economică, intimidările de către colaboratorii SIS. Iar unde nu ajută nimic, au fost puse în aplicare deja şi ameninţările cu răfuiala fizică.

Vreţi exemple? S-o începem cu situaţia din Primăria Chişinău.

Fără a intra în detalii privind atitudinea noastră vis-a-vis de primarul general al mun. Chisinău, constatăm că acesta, de altfel ca şi preşedintele Voronin, a fost ales în mod democratic şi legal. Dar, spre deosebire de Voronin, primarul a fost ales prin vot direct de către locuitorii municipiului Chişinău, municipiu care numără sub un milion de cetăţeni.

Оn ura lor turbată faţă de autorităţile locale care nu-i reprezintă, folosind toate mijloacele: destabilizarea situaţiei, scoaterea poliţiei de sub controlul administraţiei locale, direcţionarea finanţelor publice în mod abuziv şi după bunul său plac — puterea centrală, de îndată după anunţarea rezultatelor alegerilor locale, a pornit un război nu doar cu primarul, cu toţi locuitorii municipiului Chişinău.

Capac la toate le-a pus genocidul din ultimele zile, când, prin frig şi mizerie, întrerupând abuziv căldura şi apa caldă în apartamente, şcoli, grădiniţe, spitale, actuala guvernare antipopulară încearcă să se răzbune şi să se răfuiască cu propriii ei cetăţeni pentru rezultatele alegerilor locale şi să le dea de înţeles cu cine să voteze în alegerile viitoare.

Dolofanii din Guvern şi de la “Termocom” au uitat a cui este capitala şi ţara. Ei îşi închipuie că au privatizat nu numai capitala şi ţara, dar şi cetăţenii acestei ţări, comportându-se cu ei cum nu se comportă nimeni nici cu vitele nevorbitoare.

Dna Zinaida Greceanâi, făcând declaraţii de pe “olimpul” pe care a nemerit din întâmplare, se vede, a uitat frigul şi gheaţa din Kurgan, acolo unde s-a născut din cauza comuniştilor pe care îi slujeşte cu atâta zel, dedându-se la aprecieri şi făcând cu degetul celor ce îngheaţă în propriile case, deşi aceştia îşi achită cu regularitate facturile.

Un adevărat război au pornit comuniştii şi împotriva primarilor, preşedinţilor de raion şi consilierilor locali aleşi pe listele AMN în teritoriu.

Dosare penale ca în cazul preşedintelui raionului Nisporeni şi al primarului din Vorniceni, 14 controale în timp de două luni ca în cazul primarului din s. Slobozia, raionul Ştefan Vodă — iată numai câteva exemple de conlucrare în stil comunist a puterii centrale cu puterea locală.

Nu mai vorbim de principiile de repartizare a bugetului de stat administraţiilor locale.

Dacă, în anul 2007, pe când puterea locală era în mâinile comuniştilor, de la bugetul de stat spre raioane au fost direcţionale ca investiţii capitale circa un miliard patru sute milioane lei, atunci după pierderea controlului în teritoriu, în 2008, această cifră echivala cu 148 mln. de lei, iar pentru 2009 se preconizează a fi egală cu 184 mln. Iei.

Şi toate aceste fărădelegi se trâmbiţează a fi făcute în numele şi spre binele poporului, în susţinerea satului moldovenesc, sistemului de învăţământ, medicinei, a pensionarilor.

Şi toate aceste abuzuri şi nedreptăţi se fac cu mâna multora pe care unii îi consideră oameni de-ai noştri, oameni oneşti şi cinstiţi.

Istoria se repetă: aşa cum bolşevicii au folosit intelectualitatea veche în anii ’20 secolul trecut pentru a se menţine la putere, ca mai apoi, în 1937, să-i extermine în gulagurile din Siberia, tot aşa regimul butucănos al lui Voronin îi foloseşte pe ortacii lui Roşca şi pe miniştrii tinerei care au înghiţit nada şi slujesc un regim anacronic, regim care îi va strivi sub dărâmăturile căderii lui în viitorul apropiat.

Pornind de la cele expuse, declarăm următoarele:

  1. Deputaţii Fracţiunii AMN vor monitoriza şi în continuare, inclusiv vizitând săptămânal autorităţile publice locale şi colectivităţile din teritoriu, activitatea guvernării roş-oranj, pentru a informa corect societatea şi opinia publică internaţională, inclusiv Congresul Puterilor Locale şi Regionale, despre abuzurile puterii centrale în raport cu puterea locală, despre anihilarea autonomiei locale, şi vom face acest lucru pe toate căile accesibile pentru opoziţie, inclusiv în procedura de lucru la ora Guvernului şi în timpul rezervat pentru declaraţii în Parlament.
  2. AMN cheamă funcţionarii aparatului controlului de stat, colaboratorii organelor de forţă, ai procuraturii, reprezentanţii justiţiei, mass-media să nu se transforme într-o bâtă în mâna actualei puteri care se află în agonie, să-şi facă onest datoria în limitele Constituţiei şi ale actelor normative internaţionale.
  3. Apelăm către organizaţiile internaţionale acreditate în Republica Moldova să ia atitudine promptă în toate cazurile când actuala guvernare încalcă drepturile constituţionale ale autorităţilor locale, să acţioneze prompt în toate cazurile de persecutare a aleşilor locali, la toate sesizările opoziţiei în acest sens.

Aş dori să închei cu câteva propoziţii din partea mea personal. A doua oară, în ultimul timp, o lepră nespălată, aciuată de pe aiurea pe la noi, mă atacă în “paskviluri” răutăcioase şi murdare în fiţuica “Moldova Suverană”, “paskviluri” care seamănă leit cu discursurile unor deputaţi în parlament, “paskviluri” în care îmi aminteşte cine m-a luat de sub gard şi m-a făcut om. Mai întâi, în calitate de vice-primar de Chişinău, mai apoi în cea de deputat în Parlament.

Până una alta, nu vreau să întru în detalii la subiectul cine m-a făcut om. Dar, vreau să spun că intuiesc cine-mi dă cu cuţitul de la spate, cine este adevăratul autor al porcăriilor din acest ziar aflat în mâinile puterii.

Am promis că nu voi porni primul împotriva foştilor mei falşi amici. Dar de azi înainte voi considera că alături de fruntaşii PCRM, duşmanul intern al poporului şi statului nostru este, de la 2000 încoace, şi clica aciuată în fruntea PPCD. Clica ce în această perioadă a distrus şi ceea ce a mai rămas din Fontul Popular de altădată, precum şi mişcarea de eliberare naţională din Basarabia. Şi această convingere a mea o veţi putea schimba şi veţi putea să mă opriţi numai dacă mă veţi lovi cu parul la tâmplă.

Prezentată în şedinţa plenară a Parlamentului de deputatul Gheorghe Susarenco

/Ziarul “Alianţa” nr. 41 (123), 14 noiembrie 2008/
Declaraţie a Alianţei “Moldova Noastră” privind susţinerea domnului Nicolae DABIJA la alegerile în Parlamentul României Comunistii resping o anchetare a “initiativei sicrielor de plastic” pentru a-l proteja pe Voronin