Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a dlui Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al AMN, în Parlament, privind starea deplorabilă la capitolul combaterea corupţiei

|versiune pentru tipar||
AMN / 27 noiembrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Stimaţi colegi!

Pe parcursul acestei legislaturi, am abordat în repetate rânduri problema luptei ineficiente împotriva corupţiei. Noi, deputaţii grupului Parlamentar “Alianţa Moldova Noastră” am atras atenţia asupra caracterului declarativ al acţiunilor guvernării şi am cerut schimbarea atitudinii faţă de acest fenomen care subminează dezvoltarea societăţii. Dar nu am fost auziţi, mai exact, nu s-a dorit să fim auziţi şi situaţia a rămas neschimbată.

Aş vrea să vă amintesc că, de fiecare dată când Guvernul a venit în Parlament cu propunerea de prelungire sau de actualizare a Planului pentru implementarea Strategiei de combatere a corupţiei, eu am insistat să fie mai întâi audiat Executivul referitor la acţiunile pe care le-a întreprins până în acel moment în domeniul respectiv şi în funcţie de raport, să luăm decizia corespunzătoare. Din păcate, iniţiativa mea nu a găsit susţinerea necesară. În felul acesta, deputaţii comunişti şi-au asumat responsabilitatea pentru nivelul foarte înalt de corupţie ce se atestă în prezent în mai toate structurile şi instituţiile statului.

Pentru a stabili care este starea actuală la capitolul corupţie, cred că ar trebui să vorbim în primul rând despre proporţiile plăţilor neoficiale. Şi aici vom face trimitere la sondajul privind percepţiile şi experienţele reprezentanţilor gospodăriilor casnice şi a oamenilor de afaceri în privinţa corupţiei în Moldova, realizat de Transparency International. Conform sondajului, în anul 2007, cetăţenii Moldovei au plătit neoficial circa 900 mln. lei. Astfel, oamenii de afaceri au plătit cel mai mult la vamă — circa 66 mln. lei, inspectoratelor fiscale — 36 mln. lei, instituţiilor medicale — 32,4 mln. lei. Reprezentanţii gospodăriilor casnice au plătit neoficial cel mai mult instituţiilor medicale — 153 mln. lei, la vamă — peste 87 mln. lei, poliţie — circa 77 mln. lei şi instituţiilor de învăţământ — 76,5 mln. lei.

Dacă aceste date nu vi se par suficient de relevante, vom invoca şi rezultatele unui alt studiu, care se numeşte sugestiv: “Măsurăm corupţia: de la sondaj la sondaj”.

Potrivit acestuia, s-a constatat că, în cadrul Ministerului Dezvoltării Informaţionale, pentru eliberarea buletinului de identitate sau a paşaportului se plăteşte în medie o mită de 51 dolari, pentru permisul de conducere — 194 dolari, pentru înmatricularea automobilului — 305 dolari.

Stimaţi deputaţi comunişti! Este ştiută reticenţa Dvs. faţă de tot ce vine de la societatea civilă, pe care o bănuiţi că ar lucra împotriva Dvs. De aceea, pentru a vă convinge de proporţiile cu adevărat ameninţătoare ale corupţiei, am selectat şi date oficiale, sondaje efectuate de structurile executive pe care le controlaţi. La începutul lunii septembrie 2008, a fost dat publicităţii un sondaj realizat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), care arată că peste 52% din respondenţi au oferit mită unor funcţionari publici, la solicitarea acestora. Chiar dacă admitem că procentul a fost un pic “dezumflat”, sondajul respectiv constituie o dovadă că declaraţiile comuniştilor despre succesele lor în lupta împotriva corupţiei nu corespund realităţii.

Iată de ce Republica Moldova practic nu înregistrează evoluţii în clasamentul mondial “Indicele Perceperii Corupţiei”. Cea mai gravă constatare care se conţine în Indicele pentru acest an, este că Moldova nu numai că nu poate lupta împotriva corupţiei, dar nici măcar nu e capabilă să absoarbă sumele enorme pe care ni le alocă în acest scop partenerii externi. Pentru combaterea corupţiei, Moldova a primit, în cadrul Programului “Provocările Mileniului”, 24 mln. dolari; Consiliul Europei ne-a oferit 3,5 mln. euro, PNUD — 400 mii. dolari. Aşadar, şi bani ni se dau, şi sprijin ni se acordă, însă lucrurile stau pe loc.

În aceste condiţii, actuala guvernare nu mai are credibilitate nici în ochii partenerilor externi, nici a propriilor cetăţeni. Dar despre ce fel de credibilitate poate fi vorba dacă, spre exemplu, în funcţia de ministru este restabilită o persoană despre care se presupune că ar fi implicată în traficul internaţional de droguri.

În timp ce-i protejează pe adevăraţii corupţi, puterea comunistă, sub paravanul luptei împotriva corupţiei, se răfuieşte cu oponenţii politici. Şi deja nu e vorba doar de lideri ai partidelor de opoziţie sau deputaţi, ci de primari de sate, profesori, medici. Cazul primarului de Vorniceni, Gheorghe Ionel, este un exemplu în acest sens. Numai că aşa cum s-au ridicat oamenii din Vorniceni în susţinerea primarului lor şi au venit în număr de peste o mie în faţa Parlamentului, tot aşa se vor ridica cetăţenii în sprijinul celor de care veţi îndrăzni să vă bateţi joc! Oamenii văd şi înţeleg prea bine cine sunt adevăraţii corupţi şi ce se ascunde sub pretinsa combatere a corupţiei!

Tovarăşi comunişti!

Vreau să vă spun că nu întâmplător rezultatele ultimului Barometru al opiniei publice au arătat că 57% din populaţia Moldovei consideră că politicienii sunt corupţi. Vă asigur că poporul crede aşa anume despre voi, pentru că voi sunteţi la putere, voi aveţi în mâini pârghiile administrative şi banii publici, voi sunteţi pasibili de a fi suspectaţi de corupţie. Rezultatele ultimului Barometru au constituit indirect un vot de neîncredere acordat actualei guvernări, o recunoaştere a incapacităţii acesteia de a lupta împotriva corupţiei şi o constatare a implicării ei în acte de corupţie.

Sunt convins că ineficienţa puterii comuniste la capitolul combaterea corupţiei va fi unul din argumentele de bază de care se vor conduce alegătorii în 2009, când vor spune un “NU!” hotărât guvernării roşii!

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Şedinţa plenară a Parlamentului RM
Declaraţie a Fracţiunii AMN pe marginea proiectului Legii Bugetului de Stat pentru anul 2009 Comunicat de presa al OT AMN