Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a Fracţiunii AMN făcută în plenul Parlamentului de către dl Serafim Urechean după raportul de activitate al Guvernului

|versiune pentru tipar||
AMN / 12 decembrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Stimate domnule Presedinte!
Onorata asistenta!

Era normal sa vorbim in prezenta Prim-ministrului, daca astazi in Parlament ar fi avut loc o audierea activitatii Guvernului. Am asistat insa la o imitatie, de fapt, ca si esenta acestui Guvern!

Fractiunea AMN a prezis de la investire care vor fi rezultatele cabinetului Greceanii. Ni ci o noutate, caci puterea executiva, ca si cea legislativa sau cea judiciara, sunt paralizate prin uzurparea atributiilor lor de catre Presedintele Voronin. Si inca vreo cateva luni el va mai compromite in Republica Moldova tot ce inseamna stat de drept, separatie a puterilor, inclusiv — activitatea Executivului. Iata de ce avem acelasi declin in economia reala; soldul negativ al balantei comerciale mai mare de 7 ori decat in anul 2000; piata libera e sugrumata de ciubota administrativa, reiding si concurenta neloiala; ideologia reformelor e inlocuita prin initiative anarhiste de amnistiere si legalizare a capitalului dubios. Lauda autoritatilor cu “cresterea economica” e caracterizata in realitate prin distrugerea fermierilor si a agriculturii, prin scaderea indicatorilor industriali, efecte imposibil de remediat prin simpla schimbare a unor figuri in Guvern.

Iata de ce Moldova e lipsita de speranta ca va parasi locurile codase pe plan european, pe care le ocupa in toate domeniile de performanta sociala, economica si politica — mai ales acum, in timpul crizei mondiale, si avand o guvernare de proasta calitate. Exponentii ei continua sa defileze pe la case cu batrani abandonati si copii orfani, de parca acesta ar fi un bun prilej de show-uri de propaganda comunista. Peste 60 de mii de copii au ramas fara grija parintilor alungati de saracie sa munceasca peste hotare.

Ce efect are grija demonstrata fata de copii, daca, in continuare, anual, peste 20% dintre elevii de 15–16 ani, in majoritatea lor din mediul rural, parasesc sistemul educational fara o calificare profesionala. Iar Guvernul ii arunca in strada si pe acei, care doresc sa studieze in universitati pe propriii bani. Comunistii sunt mai preocupati sa-si subordoneze institutiile superioare si sunt pe cale de a schimba cadrul juridic din invatamant numai pentru a instala directori loiali in fruntea scolilor.

Si viata populatiei active nu e mai dulce. Avem cel mai mic salariu minim din Europa — peste 60% din totalul de angajati primesc lunar mai putin decat nivelul pragului de saracie.

Fabricand argumente privind crearea celor 300 mii de locuri de munca promise, Guvernul comunist incearca sa ascunda faptul ca numarul populatiei economic active s-a redus cu 250 de mii de oameni.

Rata somajului ramane foarte inalta. Si accentuez ca 23 de procente dintre tinerii de 15–24 ani, fiind in imposibilitate de a-si gasi un loc de munca in patrie, cauta sa plece.

Suntem in pragul, sau poate chiar in toiul, crizei sistemului de pensionare. Mai putin de un salariat revine pentru a intretine un pensionar si acest raport se inrautateste. Achitarea pensiilor se face deja din imprumuturi, iar media lunara a acesteia numara doar 643 de lei — la nivelul a 28 la suta din bugetul minim de consum. Dar si mai mici sunt pensiile pentru limita de varsta, in sectorul agrar, cele ale invalizilor.

Fractiunea AMN declara ca o guvernare competenta si cu respect fata de oamenii in etate era obligata si putea astazi sa asigure o pensie minima de peste 1000 de lei pe luna in Republica Moldova.

Sistemul de sanatate si accesul la servicii medicale se afla si ele sub orice nivel admisibil. In 2007 fara a se adresa dupa ajutor medical au plecat din viata peste 75 la suta din totalul celor decedati. Motivele principale sunt lipsa de increderea in sistemul de ocrotire a sanatatii, mutilat de comunisti, costul inaccesibil al politelor de asigurare si saracia populatiei. O familie saraca de la sat cheltuieste pe servicii medicale lunar circa 3 lei, de 28 de ori mai putin decit o familie instarita de la oras. Iata rezultatul echitatii sociale promise de comunisti?

Pe plan extern, institutiile europene ne dau note ce confirma criticile aduse de Alianta “Moldova Noastra”, care a atentionat ca guvernarea actuala imbratiseaza vectorul european doar pentru a se mentine la Putere si a sabota aderarea la Uniunea Europeana.

E imposibil sa fii acceptat in Europa cu un regim comunist la conducere, cu rezultatele lui despre care am vorbit mai sus si cu aprecieri in rapoartele internationale de tipul “stat slab, esuat”, “cel mai sarac in Europa”, “sursa de trafic de fiinte umane”, “tara de tranzit pentru narcotice”, “justitie controlata de putere”, “stat ce incalca libertatea presei”, “neprietenos cu vecinii”. Iata imaginea externa, creata de guvenarea marilor statalisti din subordinea lui Voronin, intre care au incaput si Stepaniuc, si Rosca, si alti pseudo-patrioti de succes.

Starea dezastruoasa de lucruri din toate domeniile e deja insuportabila pentru majoritatea cetatenilor. Astazi in fata Parlamentului Alianta “Moldova Noastra” a organizat un protest impotriva minciunilor din rapoartele Guvernului. Sustinatorii nostri, delegati din toata republica, au adoptat o rezolutie critica si ne-au cerut sa aducem in legislativ pozitia lor. Fac acest lucru in numele cetatenilor simpli ai Republicii Moldova — Fractiunea parlamentara a AMN, inca o data, declara vot de blam guvernarii comuniste!

Va multumesc pentru atentie!

Serafim Urechean, Preşedinte AMN
CCA ameninţă Pro TV cu eliminarea, favorizând canalele Puterii Fracţiunea AMN face bilanţul sesiunii şi legislaturii parlamentare