Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Tupeul şi corupţia guvernanţilor lipseşte ţara de finanţări pentru reparaţia drumurilor

|versiune pentru tipar||
AMN / 29 decembrie 2008
Alianţa “Moldova Noastră”

Decizia recentă a Băncii Mondiale este una de sancţionare a Guvernului comunist, dar de pierdut are ţara — 11 milioane de dolari, precum şi cetăţenii, care vor rămâne cu drumurile distruse. După acest refuz Republica Moldova riscă să piardă şi alte sume importante, contractate de la alţi donatori externi şi destinate reconstrucţiei drumurilor, cum ar fi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii. Şi asta deoarece este afectată credibilitatea administrării corecte a întregului proiect, al cărui cost se cifrează la 50 milioane de dolari SUA.

Comportamentul Guvernului actual, care a crezut că-şi poate promova şi în acest proiect cu suport internaţional schemele sale financiare, interesele şi firmele protejate pentru a gestiona fondurile externe, a adus un prejudiciu mai mare decât cele 11 milioane de dolari. Banca Mondială, indirect, dar foarte clar, a acuzat autorităţile centrale de la Chişinău că încalcă regulile sale, ce ţin de transparenţă, competitivitate şi echitate în organizaţia licitaţiilor de contractare a comenzilor publice.

Din partea Alianţei “Moldova Noastră” declar drept regretabilă decizia de a retrage această finanţare, deşi înţeleg dorinţa de a proteja banii alocaţi pentru susţinerea ţării de riscul ca ei să fie furaţi. AMN a atenţionat în repetate rânduri, inclusiv în Parlament, asupra corupţiei de la vârful a actualei puteri din Moldova, care aduce ţării grave prejudicii.

În acelaşi timp, expun public poziţia şi propunerea, ca să fie aplicată măsura de suspendare a finanţării, ca ea să poată fi deblocată după alegerile din 2009, când noua conducere a Republicii Moldova va accepta fără rezerve standardele de conlucrare cu Banca Mondială. Este important să protejăm de efectele acestei conduceri iresponsabile şansa reabilitării celor 400 kilometri de drumuri principale, speranţa populaţiei şi a oamenilor de afaceri de a avea o infrastructură mai bună în zona Bălţi-Sărăteni şi pe alte trasee. Iar în ce-i priveşte pe cei, care au compromis proiectul prin încălcarea legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, consider că organele de resort trebuie să-i identifice şi să fie traşi la răspundere.

Serafim URECHEAN, Preşedinte al AMN
Alocuţiunea Preşedintelui Fracţiunii AMN, nerostită în semn de protest, la şedinţa de încheiere a sesiunii toamnă-iarnă 2008 a Parlamentului Republicii Moldova Compania publică TRM face parte din cartelul mediatic dirijat de PCRM