Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Alianţa Moldova Noastră consideră că PCRM e interesat de destabilizarea situaţiei în Republica

|versiune pentru tipar||
AMN / 8 aprilie 2009
Alianţa “Moldova Noastră”

Alianta “Moldova Noastra” anunta opiniei publice si comunitatii internationale convingerea sa ferma, ca destabilizarea protestelor sudentesti este opera gruparii comuniste si a acolitilor sai. Scopul consta in a obtine motive pentru aplicarea fortei, a bloca verificarea si contestarea fraudelor electorale si a instaurara definitiv ductatura in Republica Moldova.

Iata de ce autoritatile au cedat in fata multimii, s-au eschivat de la orice masuri de prevenire a violentei, au provocat ciocnirile cu tinerii si au abandonat, apoi, edificiile Presedintiei si Parlamentului. Voronin repeta un procedeu istoric de anihilare a opozitiei — intocmai asa a procedat Hitler incendiint in 1933 Reihstag-ul.

Reamintim, ca pe 6 aprilie 2009 cateva ONG-uri au chemat tinerii prin Internet la un miting de protest pasnic, ce trebuia sa se realizeze sub forma unei panihide simbolice intru pomenirea voturilor si a viitorului lor, furate de comunsti.

A doua zi in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau s-au adunat circa 30 mii de protestatri, dar au aparut si o serie de provocatori, care i-au instigat si condus sa atace Presedintia si Parlamentul.

Partidele democratice, alese in noul Parlament, intelegand pericolul degradarii acestui protest intr-o actiune violenta, au incercat din rasputeri sa faca ceea, ce n-au facut, desi erau obligate, autoritatile comuniste — au incercat s-o readuca in cadrul legal.

Personal, liderul AMN, Serafim Urechean, membrii partidului au intreprins actiuni pentru a calma spiritele si a stopa dezordinea, chemand lumea in Piata Marii Adunari Nationale, la mitingul pasnic de protest impotriva fraudarii alegerilor. Inclusiv, liderii partidelor democratice s-au intalnit cu conducerea partidului comunistilor si a tarii.

Spre regret, acestea au avut un comportament arogant si inadecvat pentru situatia creata, preferand sa arunce responsabilitatea asupra opozitiei.

In acest context, declaram drept false si facute cu rea intentie toate acuzatiile aduse de comunisti in adresa AMN, PLDM si PL, deoarece, am aratat, aceste partide nu au nici o legatura cu organizarea mitingului de protest al studentilor si se rezuma exclusiv la cerintele de a investiga fraudele electorale.

In consecinta, Alianta “Moldova Noatra” cere in mod repetat si insistent:

  1. Sa ni se puna la dispozitie listele electorale de la scrutinul din 5 aprilie 2009 si sa fie asigurata examinarea obiectiva a tuturor semnalelor ce vin din teritoriu privind falsificarea votului inainte de anuntarea rezultatelor finale;
  2. Sa fie formata o comisie de ancheta pentru a cerceta derularea evenimentelor de la 7 aprilie si a depista organizatorii si instigatorii lor adevarati, comisie care sa includa deputati din toate fractiunile actuale ale Parlamentului, reprezentanti ai societatii civile si ai organizatiilor de tineret;
  3. Sa fie eliberate, cu cercetarea lor in stare de libertate toate persoanele arestate pana la ora actuala, sa se inceteze imediat aplicarea torturii si alte actiuni violente impotriva tinerilor, sa fie stopata intimidarea si denigrarea opozitiei;
  4. Sa fie oferit imediat accesul opozitiei si al reprezentantilor miscarii de tineret la radio-televiziunea publica pentru a prezenta realitatea evenimentelor de protest si a provocarilor din ultimele zile, expunandu-ne opinia asupra lor.

In concluzie, Alianta “Moldova Noastra” afirma: tot ce se intimpla astazi in Republica Moldova cade pe responsabilitatea actualei guvernari, care in fata unei crize politice financiare si morale cu care se confrunta, incearca sa destabilizeze situatia, sa induca in eroare populatia Republica Moldova si comunitatea internationala, sa fabrice argumente pentru recursul la violenta si instaurarea dictaturii.

Biroul Politic Central al AMN
Declaraţia AMN privind acţiunile violente din centrul Chişinăului din 7 aprilie 2009 PCRM blochează dialogul de conciliere politică