Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

PCRM blochează dialogul de conciliere politică

|versiune pentru tipar||
AMN / 18 aprilie 2009
Alianţa “Moldova Noastră”

Alianta “Moldova Noastra” apreciaza efortul international de normalizare a situatiei politice din Moldova. In acelasi timp, concilierea e zadarnicita de faptul ca i se opune principalul responsabil de acest proces, conducerea PCRM.

Regimul Voronin intotdeauna a aplicat politica de ignorare a celor, care se manifesta independent de interesele PCRM. El doar a mimat dialogul intern, scop in care, a creat artificial organizatii paralele, docile regimului — sindicale, culturale, mediatice, de veterani, civile, etc. Drepturile legitime ale Opozitiei si ale sustinatorilor ei, care constituiau mai mult de jumatate din cetatenii tarii, in utlimii 8 ani au fost total desconsiderate.

Si, chiar in prima sa aparitie publica dupa alegerile din 5 aprilie 2009, Vladimir Voronin a reconfirmat politica sa de ignorare si de corupere, declarand ca va cauta sprijinul unor deputati dar va refuza sa discute cu partidele democratice. Acest semnal a iritat alegatorii cu aspiratii democratice, mai ales generatia tanara, si a contribuit la destabilizarea situatiei interne.

In timpul evenimentelor nefaste din 7 aprilie liderii PL, PLDM si AMN au acceptat o intrevedere cu conducatorii PCRM in ideia ca acestea vor cauta sa consolideze efortul de oprire a dezordinei publice. Dar Voronin a regizat intrevederea cu singurul scop de a acuza din nou Opozitia. Iata de ce a refuzat totul: si sa dezminta acuzatiile deja lansate de consilierul sau, si sa asigurare accesul echitabil la televiziunea publica pentru a informa corect cetatenii, si sa adopte o atitudine realista fata de calitatea alegerilor recent incheiate.

Ulterior situatia a degenerat si mai mult: autoritatile au trecut la arestari in masa si la aplicarea torturei, s-au descoperit primele dovezi privind falsificarea alegerilor, ceea ce a determinat implicarea activa a comunitatii democratice internationale. In cautarea unei solutii optimale, mediatorii incearca sa aduca la masa tratativelor factorii politici din Republica Moldova. Dar, suntem nevoiti sa declaram, ca Vladimir Voronin refuza dialogul de conciliere, contrar apelurilor sale publice. Se eschiveaza si ceilalti lideri comunisti, Marian Lupu si Zinaida Greceanii, plasandu-se sarcina unor persoane tehnice din PCRM, de nivelul doi sau trei, fara un mandat real pentru discutii.

Presedintele Aliantei “Moldova Noastra”, Serafim Urechean, sprijina apelul la dialog facut de Reprezentantul Special al Uniunii Europene, Kalman Mijei. AMN considera ca normalizarea climatului politic din tara poate surveni doar daca Puterea va accepta deschis sa trateze corect Opozitia si sustinatorii sai, sa revena la principille democratice si la cele ale statului de drept!

Centrul de presă al AMN
Alianţa Moldova Noastră consideră că PCRM e interesat de destabilizarea situaţiei în Republica Decizia CC favorizează comuniştii în detrimentul alegerilor libere şi corecte