Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Declaraţie a delegaţilor la Congresul VIII al AMN “Privind consecinţele guvernării comuniste şi necesitatea consolidării forţelor democratice”

|versiune pentru tipar||
AMN / 12 decembrie 2009
Alianţa “Moldova Noastră”

Republica Moldova traversează în prezent una dintre cele mai importante şi responsabile perioade din întreaga sa existenţă ca stat suveran şi independent. După ani de căutări, încercări de promovare a reformelor, tentative de implementare a principiului statului democratic şi de drept şi a valorilor cetăţeneşti fundamentale, Republica Moldova are în sfârşit o guvernare democratică, capabilă să asigure o dezvoltare normală a ţării.

Timp de opt ani, Moldova s-a aflat sub ocupaţia unui clan neobolşevic, care a instaurat în ţară un regim politic poliţienesc. Cu venirea la putere a PCRM, a început o perioadă de contestare şi demolare a cuceririlor democratice, de marginalizare a tuturor celor care nu împărtăşesc politica promovată de autorităţi. Poporului i s-a impus un regim politic autoritar, bazat pe supunere oarbă.

Stabilitatea trâmbiţată de comunişti, în realitate a însemnat stagnare şi sărăcie, iar aspiraţiile europene ale poporului nostru au fost compromise de un preşedinte retrograd, care simula democraţia şi instaura autocraţia.

Pretinsele reforme economice se bazau doar pe politici monetare, care provocau reducerea veniturilor populaţiei, agravarea sărăciei, exodul populaţiei peste hotare.

Lozinca comuniştilor “Puterea — poporului” s-a transformat în “Puterea — lui Voronin”. Minciuna şi manipularea opiniei publice au devenit politică de stat.

Subordonându-şi justiţia, poliţia şi serviciile secrete, Voronin le-a transformat într-o bâtă cu care teroriza opoziţia şi societatea civilă, în ţară nu predomina dictatura legii, ci legea dictaturii.

O singură cifră vorbeşte despre consecinţele guvernării comuniste — un deficit bugetar de peste 8 miliarde 500 milioane de lei!

Alianţa pentru Integrare Europeană, creată şi cu aportul considerabil al AMN, şi-a început activitatea de la această cifră dezastruoasă şi de la o moştenire structurală care împiedică mersul înainte al Republicii Moldova. Cele patru componente ale Alianţei conştientizează responsabilitatea asumată şi au toată certitudinea că într-un timp relativ scurt vor reuşi să schimbe traiectoria evoluţiei Republicii Moldova şi în plan intern, şi în plan extern.

Alianţa pentru Integrare Europeană va face publice rezultatele anchetei evenimentelor din 6–7 aprilie 2009, precum şi mecanismul de fraudare a alegerilor din 5 aprilie 2009. Suntem convinşi că adevărul despre fărădelegile comuniştilor va fi cunoscut de toată lumea. Ei şi astăzi continuă să inducă în eroare populaţia ţării. Nealegerea Preşedintelui Republicii Moldova la 7 decembrie este doar o verigă din lanţul provocărilor comuniste, care au drept scop destabilizarea situaţiei în ţară şi compromiterea imaginii ei în plan extern. Şi totul se face în numele egoismului de clan care pierde puterea şi terenul de sub picioare.

Situaţia creată după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 a demonstrat cât de importantă este consolidarea forţelor democratice. Această consolidare ne-a permis să debarcăm guvernarea comunistă, să punem capăt dictaturii şi să redăm o nouă şansă Republicii Moldova. Bazele colaborării între principalele forţe democratice ale ţării, care au fost puse după scrutinul din 5 aprilie, s-au soldat ulterior, după alegerile parlamentare anticipate din 29 iutie, cu preluarea puterii de către democraţi. S-a demonstrat clar că forţa noastră este în unitate, iar rezultatele ulterioare ale noii guvernări au confirmat justeţea acţiunilor pe care le-am întreprins.

Noul context politic, la apariţia căruia a contribuit şi AMN, ne impune revizuirea mai multor aspecte ale activităţii noastre comune. Este evident că, în alegerile locale din 2011, Alianţa Moldova Noastră va merge de unul singur, în acelaşi timp, activitatea în Alianţa pentru Integrare Europeană a creat premise pentru formarea până la alegerile parlamentare a unui bloc electoral sau a unei fuziuni cu partidele de aceeaşi orientare. De fapt, aceasta şi este cerinţa electoratului, care vrea să vadă în confruntarea electorală două formaţiuni mari. Maturizarea clasei politice poate conduce la finalizarea proceselor de evoluţie politică conform aşteptărilor electoratului.

Continuarea proceselor de democratizare, reformare, relansare economică necesită consensul principalelor forţe democratice. Numai astfel bunele începuturi lansate de noi vor avea continuitate. Pornind de la această situaţie concretă, luând în calcul perspectivele de dezvoltare a Republicii Moldova, AMN declară că va pleda şi în continuare pentru consolidarea forţelor politice democratice ca unică şansă de viitor pentru Republica Moldova şi poporul ei. Vom merge consecvent pe îndeplinirea acestui angajament, punând în capul mesei interesele ţării şi ale cetăţeanului. Alianţa “Moldova Noastră” şi partenerii de coaliţie au suficiente forţe pentru a asigura acea calitate a clasei politice şi a actului guvernării, pe care o merită poporul Republicii Moldova!

Sursa: Ziarul “Alianţa” din 18 decembrie 2009, nr. 44 (173)

A avut loc Congresul VIII al AMN Hotărîrea Congresului VIII al AMN “cu privire la activitatea Consiliului Politic Naţional după Congresul VI şi sarcinile partidului la etapa actuală”