Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiAMN

Rezoluţia Conferinţei Naţionale a Organizaţiei de Femei a Alianţei “Moldova Noastră”

|versiune pentru tipar||
AMN / 31 mai 2010
Alianţa “Moldova Noastră”

Noi, delegaţii la Conferinţa Naţională a Organizaţiei de Femei a Partidului Politic Alianţa “Moldova Noastră”, constatăm următoarele:

Deşi Republica Moldova se numără printre ţările în care funcţiile de prim-ministru şi preşedinte al parlamentului au fost deţinute de o femeie, totuşi, femeile rămân să fie nereprezentate în structurile decizionale ale statului.

În conformitate cu datele statistice curente, Moldova se clasifică printre primele 50 de ţări în ceea ce priveşte numărul de femei alese în Parlamentul Republicii Moldova (ţara cu cea mai mare reprezentare e Rwanda cu 56,3%, urmată de Suedia cu 47%).

Mandatele de parlamentar ale femeilor în organul legislativ al Moldovei au reprezentat 8% în 1998, 16% în 2001, 21% în 2005 şi 24,7% în 2009, Alianţa “Moldova Noastră” neavând nici o femeie în actualul legislativ.

Femeile din Republica Moldova se implică activ în politică, muncind pentru partidele din care fac parte, dar constatăm cu regret că ele nu sunt reprezentate şi nici promovate în structurile de conducere ale partidelor şi pe listele electorale, pe locuri eligibile.

Drepturile femeii continuă să rămână o problemă actuală. Situaţia femeii în societate este complicată şi de consecinţele crizei economice, de problemele profesionale şi angajarea în câmpul muncii, implicarea redusă a femeilor în activităţile social-politice, accesul limitat la procesele de luare a deciziilor, promovarea redusă în funcţii cu înaltă responsabilitate pentru că ea are în grija sa familia, educaţia copiilor, deseori fiind şi întreţinătorul principal.

În această situaţie:

Pledăm pentru egalitatea şanselor în Republica Moldova şi vom acţiona pentru sporirea participării femeilor la procesul de luare a deciziilor, creşterea procentajului femeilor în organele alese, ridicarea statutului social al femeilor şi consolidarea mecanismelor legale ce vizează asigurarea egalităţii genurilor.

Solicităm instituţiilor statului identificarea modalităţii de responsabilizare a autorităţilor publice faţă de femeii, în aceeaşi ordine de idei, cerem ca prerogativa statutului să fie soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă femeia — violenţa în familie, insuficienţa asistenţei pentru îngrijire a copiilor şi a protecţiei sociale a mamei, problemele de mediu, problemele de educaţie a copiilor, situaţia economică precară.

În acest sens, sunt necesare reforme care să genereze în cadrul instituţiilor publice stimulente pentru a răspunde necesităţilor femeilor din societatea noastră.

În contextul promovării femeilor în organele de decizie, în administraţia publică, la nivel local, raional şi naţional, Conferinţa Naţională a Organizaţiei de Femei a Alianţei “Moldova Noastră” îşi asumă responsabilitatea pentru realizarea următoarelor acţiuni strategice:

Conferinţa Naţională a Organizaţiei de Femei a Partidului Politic Alianţa “Moldova Noastră” face apel către femeile din toată ţara să se implice activ în viaţa social-politică, în edificarea unui viitor demn al Republicii Moldova.

/Ziarul “Alianţa” din 4 iunie 2010, nr. 18(192)/

Congresul Organizaţiei de Femei a Partidului Politic AMN Apel către Moldova al Partidului Politic “Alianţa Moldova Noastră”