Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUN

Dreapta cere declararea lui Dmitrii Rogozin persona non grata în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PD (astăzi PUN) / 5 iulie 2016
Partidul Unităţii Naţionale

Scrisoare deschisă către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova

Partidul Unionist Dreapta cere Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să-l declare pe Dmitrii Rogozin persona non-grata pe teritoriu Republicii Moldova, stat asociat UE, în consens cu sancţiunile aplicate acestui cetăţean al Rusiei de către Uniunea Europeană.

Este inadmisibil ca un oficial rus, care a luptat cu arma în mână împotriva regimului constituţional al RM în războiul de pe Nistru în 1992, care a ofensat în repetate rânduri cetăţenii RM şi conducerea statului, care a încercat să strângă şi să transporte ilegal documente electorale, ce confirmă separatismul din stânga Nistrului, să fie primit în cadrul unei vizite oficiale la Chişinău, capitala de fapt servind drept escală pentru a merge la Tiraspol, centrul regiunii secesioniste din 1992 încoace — adevărata destinaţie a lui Rogozin.

Partidul Dreapta consideră că orice discuţie oficială cu această persoană este lipsită de sens, cu atât mai mult că superiorii săi, nu odată au menţionat că Rogozin nu trebuie luat în serios. Discuţiile oficiale cu Rogozin legiferează, de fapt, recunoaşterea independenţei regiunii secesioniste Transnistria, care este destinaţia principală a lui Rogozin.

Partidul Dreapta condamnă orice abordare de pe poziţiile “fratelui mai mare cu mâna pe robinetul de gaze naturale”. Dreapta aminteşte că RM nu mai este “republică-soră”, şi nici Rusia nu mai este URSS. Atitudinea ostilă a Rusiei faţă de RM, manifestată prin embargourile economice, prin susţinerea constantă a regimului separatist de la Tiraspol, denotă lipsa de voinţă a Rusiei de a lua în serios parteneriatul cu Republica Moldova. Dreapta consideră că doar reunificarea Republicii Moldova cu România va deschide noi perspective de negociere a unor relaţii diplomatice corecte, bazate pe respect reciproc şi paritate.

Sursa: dreapta.md

Dreapta a sesizat Comisia de la Veneţia referitor la scrutinul prezidenţial din 30 octombrie 2016 din RM Parada militară în PMAN cu participarea militarilor ruşi — risipă de bani publici şi ofensa demnităţii naţionale româneşti