Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUN

Parada militară în PMAN cu participarea militarilor ruşi — risipă de bani publici şi ofensa demnităţii naţionale româneşti

|versiune pentru tipar||
PD (astăzi PUN) / 21 iulie 2016
Partidul Unităţii Naţionale

Partidul Unionist Dreapta exprimă dezacordul în privinţa organizării paradei militare în PMAN la 27 august cu ocazia aniversării a 25 de ani ai independenţei Republicii Moldova. Dreapta consideră că în condiţiile pauperizării constante a populaţiei timp de 25 de ani, în condiţiile depopulării drastice a localităţilor Republicii Moldova din cauza lipsei locurilor de muncă şi a corupţiei endemice, în condiţiile neelucidării cazului miliardului furat, organizarea unei parade militare, cu cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, constituie o risipă nejustificată a banilor publici. Spectacolul unei parade militare nu poate anula dorinţa cetăţenilor de a trăi mai bine şi de a cunoaşte nunele criminalilor implicaţi în furtul secolului.

Totodată, partidul unionist Dreapta îşi exprimă nedumerirea şi profundul său dezacord în legătură cu informaţiile din presă, privind invitarea de către Ministerul Apărării a unui contingent de cîteva sute de militari ai Federaţiei Ruse la parada militară prilejuită de aniversarea a 25-a a proclamării Independenţei Republicii Moldova (27 August 2016). Considerăm, că acest gest este unul sfidător la adresa întregii populaţii a Republicii Moldova, în condiţiile în care Federaţia Rusă îşi menţine şi astăzi în mod ilegal propria sa armată pe teritoriul Republicii Moldova. Rusia a fost recunoscută de către comunitatea internaţională în calitate de stat agresor în conflictul sîngeros de pe Nistru, în 1992. În aceste condiţii, defilarea unui contingent militar rus în Piaţa Mării Adunări Naţionale — reprezintă şi un afront direct, adus comunităţii internaţionale, care a sprijinit de-a lungul deceniilor Republica Moldova în efortul sau de a ieşi din zona de influenţă a fostului imperiu sovietic, şi de a se integra organic în structurile euroatlantice.

Partidul Unionist Dreapta consideră, că acest gest al Ministerului Apărării este într-o acută contradicţie cu rezoluţia recentă a Summit-ului NATO de la Varşovia. Invitarea militarilor ruşi la parada din 27 August 2016 este un gest de trădare a intereselor naţionale româneşti, dar şi a încrederii Înaltului Comandament NATO, faţă de care Republica Moldova şi-a asumat o serie de angajamente în schimbul sprijinirii reformei Armatei Naţionale.

Dreapta consideră că Republica Moldova nu îşi poarte permite să fie purtătoarea unui dublu discurs în raport cu aliaţii săi strategici România, Uniunea Europeană, SUA şi NATO.

Sursa: dreapta.md

Dreapta cere declararea lui Dmitrii Rogozin persona non grata în Republica Moldova Dreapta salută ideea de “primaries” între candidaţi unionişti pentru prezidenţialele din toamna în Republica Moldova