Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUN

Partidul unionist Dreapta cheamă la coeziune în jurul ideii unirii Republicii Moldova cu România

|versiune pentru tipar||
PD (astăzi PUN) / 14 noiembrie 2016
Partidul Unităţii Naţionale

Turul doi al scrutinului prezidenţial a demonstrat că Republica Moldova nu a făcut mari progrese în materie de democraţie electorală, din 2009 până în prezent, în pofida experienţelor similare în scrutinele parlamentare din 2010, 2014, legiuitorul nu a acordat dreptul la vot tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, mai cu seamă celor circa 1 mln de cetăţeni stabiliţi cu traiul peste hotare.

Dreapta a atenţionat nu o singură dată despre necesitate introducerii tuturor formelor votului la distanţă — votul prin corespondenţă, votul prin procură şi votul electronic. Din cauza lipsei de voinţă politică a liderilor şi partidelor politice de la guvernare, mii de cetăţeni din diasporă au rămas în afara procesului electoral. Pe de altă parte, multiplele fraude electorale precum votul în absenţă, transportarea organizată contra bani a alegătorilor din stânga Nistrului pentru a vota în partea dreaptă a Nistrului, obstrucţionarea accesului la vot al studenţilor — cu siguranţă au schimbat rezultatul scrutinului în favoarea candidatului pro-moscovit şi pot fi calificate drept fraude electorale, care trebuie investigate penal.

Partidul unionist Dreapta a calificat din start aceste alegeri prezidenţiale drept viciate, inclusiv din cauza manipulărilor la care s-au dedat instituţiile media aservite partinic, concurenţii electorali şi clericii bisericii ortodoxe din Republica Moldova, aflate în serviciul Patriarhiei Ruse. Considerăm că nici organele judiciare nu şi-au făcut datoria, deoarece concurenţii electorali finanţaţi din surse exterioare oculte, fapt interzis de lege, nu au fost excluşi din cursă.

Partidul unionist Dreapta a sesizat Comisia de la Veneţia şi a atenţionat instituţia asupra imperfecţiunilor electorale din Republica Moldova, de asemenea, a prezentat o notă scrisă membrilor misiunilor de observare a alegerilor prezidenţiale din instituţiile europene.

Din păcate, rezultatul final al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova denotă faptul că Republica Moldova nu a avansat prea mult de la 1996 până în prezent. Miza acestor alegeri, ca şi a tuturor scrutinelor electorale, a fost orientarea geopolitică a Republicii Moldova. Un preşedinte pro-rus, dornic de a federaliza Republica Moldova, unul care reprezintă interesele altui stat, reprezintă un adevărat pericol pentru cetăţeni. Discursul anti-unionist al lui Igor Dodon, intenţia lui de a readuce în spaţiul public problematica identitară şi lingvistică serveşte drept un semnal de mobilizare a tuturor forţelor unioniste din Republica Moldova în perspectiva alegerilor parlamentare, anticipate sau ordinare. Dreapta consideră că a venit timpul coagulării forţelor politice unioniste, capabile să cumuleze votul unioniştilor pentru declanşarea procesului de unificare a celor două state româneşti.

Republica Moldova a ajuns în punctul de a-şi decide soarta pentru binele cetăţenilor săi, şi decizia epocală, unica valabilă şi viabilă în acest sens, este unificarea plenară cu România, astfel asigurându-le tuturor cetăţenilor fără nicio discriminare — protecţie economică, socială şi securitară. Rezultatul alegerilor demonstrează eşecul opţiunii stataliste — fie ea de dreapta sau de stânga. A venit timpul afirmării plenare a unionismului politic în mod sincer şi asumat. Unirea cu România este singura cale de a asigura un viitor împlinit pentru toţi cetăţenii.

Sursa: dreapta.md

Dreapta salută ideea de “primaries” între candidaţi unionişti pentru prezidenţialele din toamna în Republica Moldova Partidul unionist Dreapta condamnă declaraţiile antinaţionale făcute de Igor Dodon la Moscova