Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUN

Partidul unionist Dreapta condamnă declaraţiile antinaţionale făcute de Igor Dodon la Moscova

|versiune pentru tipar||
PD (astăzi PUN) / 18 ianuarie 2017
Partidul Unităţii Naţionale

Partidul unionist Dreapta este indignat de comportamentul anticonstituţional al lui Igor Dodon în cadrul vizitei sale la Moscova. În calitate de preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a avut cea mai iresponsabilă prestaţie de la 1991 până în prezent.

Igor Dodon a promis denunţarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE în cazul obţinerii majorităţii în viitorul parlament de la Chişinău. Denunţarea Acordului de Asociere a fost promisă lui Putin în schimbul facilitării exporturilor de fructe moldoveneşti în Rusia. Igor Dodon încalcă prin aceasta Hotărârea Curţii Constituţionale a Republicii Moldova Nr. 24 din 09.10.2014 care menţionează printre altele: “În sensul Declaraţiei de Independenţă şi articolului 1 din Constituţie, orientarea spre spaţiul valoric democratic european este un element definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova.”

La Moscova, în loc ceară retragerea armatei a 14-ea de pe teritoriul Republicii Moldova, Igor Dodon l-a aprobat pe Vladimir Putin atunci când acesta din urmă şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova se va întoarce la un plan de rezolvare a conflictului transnistrean similar Memorandumului Kozak, de tristă amintire şi faimă, care va anihila pe deplin caracterul românesc al statului nostru.

La Moscova Igor Dodon, în faţa conducătorilor Gazprom, a pus pe umerii cetăţenilor Republicii Moldova datoria de şase miliarde dolari pentru gazele naturale consumate de raioanele separatiste din stânga Nistrului. Prin această declaraţie absolut nesăbuită, plină de servilism, lipsită completamente de un minim de raţiune economică, Dodon îngroapă în datorii puţinii şi sărăciţii cetăţeni ce au mai rămas să locuiască pe teritoriul Republicii Moldova.

Igor Dodon a comis ostentativ un act grosolan de încălcare a bunelor cuviinţe diplomatice în relaţiile cu România, adoptând un comportament extremist-iredentist. Dodon a agitat o hartă a Principatului Moldovei şi a declarat într-un mod scandalos şi trivial, că “jumătate din România este Moldova, iar cealaltă jumătate este Ungaria”. Prin comentariile incalificabile la adresa ţării, care menţine în viaţă bugetul Republicii Moldova şi plăteşte salariile deputaţilor din partidul său, Igor Dodon s-a autodescalificat ca om de stat.

Partidul unionist Dreapta consideră că declaraţiile lui Igor Dodon sunt anticonstituţionale şi echivalează cu înalta trădare a interesului naţional al Republicii Moldova. Aceste declaraţii iresponsabile alimentează conflictele societale din Republica Moldova, deturnând atenţia publică de la problemele reale — precaritatea economică, socială şi securitară a cetăţenilor. Prestaţia în cadrul vizitei lui Igor Dodon la Moscova este mai mult decât suficientă pentru demararea procedurii de destituire a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Partidul unionist Dreapta cere constituirea unei Comisii interinstituţionale de anchetă pentru examinarea comportamentului anticonstituţional al lui Igor Dodon.

Sursa: dreapta.md

Partidul unionist Dreapta cheamă la coeziune în jurul ideii unirii Republicii Moldova cu România Partidul unionist Dreapta nu susţine proiectul de lege pentru introducerea sistemului uninominal de vot la alegerile parlamentare