Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUN

Partidul unionist Dreapta nu susţine proiectul de lege pentru introducerea sistemului uninominal de vot la alegerile parlamentare

|versiune pentru tipar||
PD (astăzi PUN) / 15 martie 2017
Partidul Unităţii Naţionale

Partidul unionist Dreapta este îngrijorat de proiectul de lege pentru amendarea Codului electoral în vederea introducerii sistemului uninominal de vot. Schimbarea sistemului proporţional pe unul majoritar nu poate fi efectuată fără p abordare complexă: amendarea Constituţiei RM şi reforma teritorial-administrativă. Or, proiectul propus de PD este unul absolut nedefinitivat, se bazează pe idei populiste şi, de fapt, distrage atenţia cetăţenilor de la problemele societale de anvergură: combaterea corupţiei, restituirea miliardului furat, reformarea justiţiei, atragerea investiţiilor, crearea locurilor de muncă etc. Proiectul are următoarele lacune:

  1. Organizarea alegerilor într-un singur tur de scrutin este discriminatorie — conform acestei modificări, candidaţii care se vor plasa pe locul doi la primul tur de scrutin, şi care ar putea cumula susţinerea în turul doi din partea altor candidaţi, nu vor avea posibilitatea să demonstreze acest fapt şi, deci nu vor accede în parlament. Anume din această cauză unioniştii riscă să nu ajungă în parlament, ei nefiind repartizaţi proporţional şi compact din punct de vedere teritorial. Iată de ce ar fi fost mai binevenită experienţa Franţei, unde la alegerile deputaţilor pe circumscripţii este prevăzut al doilea tur de scrutin cu participare a primilor doi clasaţi, iar în unele cazuri, când al treilea clasat acumulează 15%, au loc alegeri trilaterale.
  2. Reprezentativitatea deputaţilor aleşi este contestabilă — în condiţiile corupţiei generalizate nu este greu de presupus cine va accede în parament — vor fi baronii locali, care controlează politic serviciile instituţiile bugetare deconcentrate.
  3. Alegerea a celor 101 deputaţi pe circumscripţii creează falsa iluzie că deputaţii se vor ocupa de problemele locale ale cetăţenilor. Pentru soluţionarea problemelor locale există autorităţile publice locale, responsabile de infrastructură, servicii comunitare etc. Iar deputaţii aleşi, oricum vor fi exponenţii unui partid politic, vor constitui fracţiuni parlamentare şi vor fi subiecţi de corupere pentru constituirea-reconstituirea majorităţii parlamentare.
  4. Nu este deloc clară situaţia în care RM nu controlează teritoriul separatist din stânga Nistrului, iar fotoliile de deputaţi pentru circumscripţiile de acolo vor rămâne vacante.
  5. Nu există echitate în ceea ce priveşte votul în diasporă. Se creează impresia că autorii proiectului vor să reducă la minim rolul acesteia în votarea componenţei viitorului parlament, oferind, la prima vedere, mandate separate pentru diasporă, dar în realitate limitând accesul la vot prin procedura de înregistrare prealabilă — procedură greoaie şi anevoioasă.
  6. Introducerea sistemului uninominal de 100% va periclita procesul decizional parlamentar, care trebuie să se bazeze pe doctrine şi politici publice coerente, să asigure interesul cetăţenilor la nivel naţional, şi nu să decurgă din necesităţile locale înguste — tărâm de activitate pentru administraţia publică locală.
  7. Posibilitatea revocării deputatului este formulată foarte evaziv şi este interpretabilă. Este lesne de presupus că niciun deputat ales pe circumscripţii nu va fi rechemat. Practica statelor din regiune o demonstrează foarte elocvent.

În concluzie, proiectul cu privire la amendarea Codului electoral pentru introducerea sistemului uninominal la alegerile parlamentare este unul populist, defectuos, elaborat în grabă, fără reforme sistemice precum ar fi cea constituţională şi teritorial-administrativă.

Partidul unionist Dreapta este împotriva adoptării acestui proiect de lege şi consideră că nici sistemul uninominal 100%, nici cel mixt — 50% pe circumscripţii şi 50% pe listele de partid — nu este binevenit în condiţiile Republicii Moldova, deoarece acest sistem de vot obstrucţionează accederea unioniştilor în parlamentul Republicii Moldova şi, prin urmare, îngrădeşte dreptul unioniştilor de a fi reprezentaţi în forul legislativ.

Sursa: dreapta.md

Partidul unionist Dreapta condamnă declaraţiile antinaţionale făcute de Igor Dodon la Moscova Partidul unionist Dreapta îl acuză pe Igor Dodon de trădare de patrie