Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUN

Partidul unionist Dreapta a dat start unificării forţelor unioniste din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PUN / 11 iunie 2017
Partidul Unităţii Naţionale

Partidul Politic “Dreapta” a convocat un Congres Extraordinar în data de 11 iunie 2017. În cadrul acestui for statutar, delegaţii prezenţi au luat act de demisia din funcţia de Preşedinte al Partidului Politic “Dreapta” a Doamnei Ana Guţu. În urma acestei decizii, în funcţia de preşedinte executiv a fost ales Domnul Anatol Şalaru, iar în funcţia de Prim-vicepreşedinte a fost aleasă Dna Ana Guţu. Congresul a operat modificări la statutul partidului şi s-a decis modificarea denumirii Partidului Politic “Dreapta” în “Partidul Unităţii Naţionale” (PUN). Aceste hotărâri adoptate în cadrul Congresului sunt urmare a negocierilor cu grupul de iniţiativă al Partidului Unităţii Naţionale şi reprezentanţii partidului unionist “Dreapta”. Deciziile mai sus prezentate, au avut la bază evitarea birocraţiei şi necesitatea reunificării mişcării unioniste din Republica Moldova.

În discursul său Ana Guţu a menţionat în ordine cronologică acţiunile politice, organizate de partidul unionist Dreapta de la 5 septembrie 2015 până în prezent:

  1. Fortificarea partidului Dreapta atât pe interior, cât şi pe exterior. Vizite în teritoriu — în localităţile din RM, crearea organizaţiilor primare, întâlniri cu cetăţenii.
  2. Fondarea Guvernului din umbră — proiectul roghtgov.eu. Guvernul s-a întrunit în şedinţă plenară a Chişinău, are site.
  3. Vizite repetate în instituţiile europene, Senatul Franţei, Parlamentul României (Congresul Românilor de Pretutindeni), Parlamentul European, Fundaţii şi asociaţii europene (Bruxelles), vizită peste ocean — Departamentul de Stat, Consiliul Atlantic, Fundaţii şi Agenţii americane. Vizită la Montreal, Canada.
  4. Crearea grupurilor de susţinători ai partidului în capitalele europene — proiect lansat de Dorin Duşciac — au fost create grupuri de susţinători la Roma, Milano, Bologna, Madrid, Lisabona, Barcelona, Paris, Geneva, New York, Washington, Chicago, Seattle, Toronto, Montreal, Ottawa.
  5. Participarea la campania de alegeri prezidenţiale — a fost o campanie rezonabilă, corectă. Campania a demonstrat capacitatea echipei de a se mobiliza. Efectul principal — au fost întâlnirile cu cetăţenii în teritoriu şi promovarea mesajului unionist.
  6. Partidul a fost foarte activ în luarea de atitudini faţă de evenimentele politice din RM, din regiune şi din lume. Partidul a organizat conferinţe de presă, a difuzat cu regularitate comunicate de presă, a organizat şi participat activ la manifestări comemorative, marşuri, depuneri de flori, legate de datele istorice ale naţiunii române.
  7. Partidul a depus darea de seamă financiară în termene utile, la 15 ianuarie 2017 şi este la zi cu documentele financiare şi evidenţa contabilă.

În acelaşi timp, Ana Guţu a menţionat că Dreapta a pledat mereu pentru fortificarea polului unionist din RM, şi, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018 această unificare trebuie să înceapă de la partidul politic Dreapta, care a dat dovadă de maturitate şi a decis să fuzioneze cu echipa Partidului Unităţii Naţionale în baza platformei sale juridice.

Partidul Unităţii Naţionale va organiza în scurt timp un alt congres, la care vor fi luate decizii importante pentru destinul Republicii Moldova şi pentru apropierea Unirii Republicii Moldova cu România.

Sursa: dreapta.md

Dreapta despre datele recensământului din 2014 Congres extraordinar al PUN