Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţie comună MAE şi PNL privind sprijinirea iniţiativei PLDM de semnare a unui apel comun către OSCE

|versiune pentru tipar||
MAEPNL / 19 noiembrie 2008

Mişcarea Acţiunea Europeană şi Partidul Naţional Liberal sprijină iniţiativa PLDM privind semnarea unui apel al partidelor democratice către participanţii la reuniunea Consiliului Ministerial OSCE de la Helsinki, 4–5 decembrie 2008, pentru a intensifica demersurile către factorii de decizie ai Federaţiei Ruse, în vederea onorării angajamentelor asumate în 1999 la Summitul OSCE de la Istambul privind retragerea completă a trupelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

MAE şi PNL s-au pronunţat în repetate rînduri pentru retragerea imediată şi necondiţionată a trupelor ruseşti de pe teritoriul R.Moldova, indiferent de statutul lor — “contingent militar limitat” sau “forţe de pace”. Recent, formaţiunile noastre au participat la o acţiune comună de pichetare a Ambasadei Rusiei, în ajunul summit-ului CSI de la Chişinău. De asemenea, deputaţii MAE şi PNL au înaintat şi sprijinit propunerea ca Parlamentul să adreseze un Apel summit-ului CSI privind onorarea de către Rusia a angajamentelor internaţionale de a-şi retrage trupele şi arsenalul militar de pe teritoriul R.Moldova.

Pregătirea şi lansarea unor Apeluri sau Declaraţii comune ale partidelor democratice privind problemele de interes naţional ar putea constitui obiectul unui dialog al acestor formaţiuni în cadrul Mesei rotunde a forţelor proeuropene, a cărei creare a fost anunţată prin Declaraţia comună a MAE şi PNL din 5 noiembrie.

În acelaşi timp, MAE şi PNL se declară disponibile pentru identificarea oricărei alte modalităţi de dialog al partidelor necomuniste, pentru a aborda în comun următoarele chestiuni: monitorizarea climatului politic şi electoral, comportametul şi abuzurile Puterii comuniste în ajunul şi în timpul campaniei electorale, lipsa de acces la Radioteleviziunea publică, tratarea, de către Putere, a legislaţiei electorale, atitudinea faţă de presa liberă, persecutarea oponenţilor politici şi a alte chestiuni.

Anatol PETRENCU,
Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană

Vitalia PAVLICENCO,
Preşedintele Partidului Naţional Liberal

Rezoluţia mitingului de protest privind proasta guvernare a R. Moldova MAE şi PNL cer retragerea trupelor ruseşti