Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

MAE şi PNL cer retragerea trupelor ruseşti

|versiune pentru tipar||
MAEPNL / 20 noiembrie 2008

În ajunul summitului CSI, care se va desfăşura azi şi mâine la Chişinău, Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE) şi Partidul Naţional-Liberal (PNL) au pichetat Ambasada Federaţiei Ruse. Cei adunaţi au protestat împotriva prezenţei armatei ruse în regiunea transnistreană, fapt care contravine Constituţiei R. Moldova şi împiedică aderarea ei la Uniunea Europeană.

Grupul de protestatari a scandat insistent sloganul “PNL şi MAE vor în NATO şi UE!”. Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, a declarat că o parte a Armatei a 14-a ruseşti mai este prezentă pe teritoriul R. Moldova, chiar dacă aceste trupe militare sunt numite astăzi “forţe pacifiste sau contingentul militar redus al trupelor ruseşti”. Ea consideră că Rusia a recunoscut independenţa Moldovei doar “la nivel declarativ”, încălcând promisiunea de a-şi retrage forţelor militare din zona din stânga Nistrului. Anatol Petrencu, preşedintele MAE, susţine că Moldova este în continuare o ţară separată pe două maluri — cel drept şi cel stâng. “Noi vom face tot posibilul ca să devenim o ţară europeană”, a mai adăugat Petrencu.

La începutul lunii noiembrie, PNL şi MAE au format o coaliţie şi vor organiza până la alegeri şi în timpul desfăşurării acestora mai multe acţiuni comune. Liderii respectivelor formaţiuni politice consideră că unirea forţelor de dreapta va spori considerabil atingerea celui mai mare deziderat al nostru — de a face parte din marea familie europeană.

Declaraţie comună MAE şi PNL privind sprijinirea iniţiativei PLDM de semnare a unui apel comun către OSCE Declaraţie comună a PNL şi MAE în legătură cu refuzul autorităţilor comuniste de a prelungi licenţa de emisie a Canalului de televiziune Pro TV-Chişinău