Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Consiliul de Coordonare al MAE-PNL a discutat despre Cabinetul din umbră

|versiune pentru tipar||
MAEPNL / 22 ianuarie 2009

Miercuri, Consiliul de Coordonare al MAE-PNL, in format 8 plus 8, s-a intrunit in a treia sedinta. Au fost examinate si adoptate structura stafului central, urmind sa fie confirmati membrii departamentelor, au fost stabiliti coordonatorii de la staful central pentru raioane, ce vor acorda toata asistenta stafurilor rationale, s-a examinat structura si componenta Guvernului din umbra al MAE-PNL, precum si pozitia celor doua partide fata de diferite initiative si oferte, ce vin din partea Comisiei Electorale Centrale si a societatii civile.

Membrii CC al MAE-PNL asteapta raspunsurile la interpelarile deputatilor in Parlament in legatura cu unele prevederi din Legea cu privire la partide si Codul Electoral. Miercuri a fost din nou aminata pronuntarea deciziei la Curtea Suprema de Justitie, unde MAE a atacat Ministerul Justitiei in legatura cu refuzul acestuia de a inregistra modificarile adoptate de congres la Statutul Miscarii Actiunea Europeana.

Pe marginea subiectului Guvernului din umbra au avut loc discutii de fond, pentru ca membrii CC au venit atit cu deciziile organismelor colective ale formatiunilor, cit si cu propunerea de a se discuta despre rationalitatea, riscurile, dificultatile si plusurile prezentarii Cabinetului din umbra al unui partid. Membrii CC au declarat ca este important ca opinia publica, in perspectiva unei majoritati parlamentare democratice in Parlament, ce ar putea desemna un Guvern, sa cunoasca echipele pentru executiv ale partidelor ce se avinta in lupta electorala si isi propun sa ajunga la cirma statului, sa ii decida soarta. Imperativul integrarii europene pentru R.Moldova este unul incontestabil, insa pe aceasta cale se poate avansa numai printr-o echipa ce va demonstra profesionalism si vointa politica.

La formarea Guvernului s-a tinut cont, drept criterii, de structura viitorului cabinet de ministri, de competenta si gradul de implicare a persoanelor in viata partidului, de necesitatea de a atrage in executiv si tehnocrati, de proportia de gen si de virsta in desemnarea membrilor Cabinetului, de disponibilitatea lor de a se expune intr-o societate care se afla intr-un regim comunist dictatorial, urmind sa-si pregateasca fiecare viziunea si programul prioritatilor in domeniul pe care ar urma sa il conduca. Consiliul de Coordonare MAE-PNL este gata sa infrunte unele tratamente din partea presei, in special controlate de putere, conform carora isi prezinta Cabinetele din umbra unele partide despre care nu se stie daca vor avea si oportunitatea sa faca parte din Guvern.

MAE si PNL considera ca numai transparenta, numai iesirea la rampa si punerea in valoare, inslusiv prin comparatie, a unor echipe competitive pentru executive ale partidelor, ar putea convinge populatia ca Opozitia are oameni curajosi, gata sa lupte contra fariseilor comunisti, pentru darimarea regimului comunist antinational, pentru cistigarea increderii si a voturilor alegatorilor, indemnati sa asigure o alternativa democratica la Putere. Daca mai multe partide necomuniste isi vor propune echipele pentru Executiv, s-ar putea identifica mai usor una comuna, din foarte buni profesionisti, care sa faca fata, dupa alegerile parlamentare, mostenirii dezastruoase, lasate de comunisti, precum si unui an 2009 greu, cu toate sfidarile sale provocate de criza financiara mondiala.

Serviciul de presă al MAE-PNL
PNL şi MAE sînt sprijinite de Partidul Naţional Român PNL şi PNR vor participa în alegerile parlamentare din 5 aprilie pe lista formaţiunii MAE