Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

PNL şi MAE sînt sprijinite de Partidul Naţional Român

|versiune pentru tipar||
PNLMAEPNR (astăzi NOI) / 19 ianuarie 2009

Partidul Naţional Român din R.Moldova (PNR) şi-a declarat luni, 19 ianuarie, într-o conferinţă de presă la Info-Prim Neo, sprijinul pentru Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE). În acelaşi timp, PNL şi MAE au lansat o invitaţie publică PNR să li se alăture în negocierile pentru formarea listei comune de participare la alegerile parlamentare şi pentru formarea Guvernului din umbră (lista posibililor viitori miniştri).

“Sprijinim acţiunile MAE şi PNL în eforturile lor insistente de a făuri un pol anticomunist, de a închega o forţă, care ar putea elabora o strategie nu numai electorală, dar şi post-electorală de lungă durată, ce ar lichida urmările politicii sovietice şi postsovietice în R.Moldova” — a declarat Vasile Dobrogeanu, preşedintele interimar al PNR.

Potrivit lui Dobrogeanu, “PNR împărtăşeşte ideea că regimul actual din R.Moldova, care este prin esenţă antinaţional şi antiromânesc, poate fi demontat doar prin coagularea unui serios pol proeuropean, anticomunist, ce ar reuşi să demoleze această structură promoscovită, căreia i se zice Partidul Comuniştilor şi acoliţii lui”.

Preşedintele MAE, Anatol Petrencu, a subliniat că MAE şi PNL au pledat întotdeauna pentru crearea unui pol proeuropean, ca alternativa actualei guvernări. “În eforturile noastre am reuşit să semnăm un acord pentru participare pe o lista comună în alegerile parlamentare. De asemenea, am avut negocieri cu Partidul Liberal, care ne-a propus să le susţinem lista în schimbul câtorva posturi, la început de miniştri, iar apoi — de viceminiştri, în viitorul Guvern. În esenţă, ni s-a propus să renunţăm să participăm la alegeri. Din punctul nostru de vedere, calea cea buna este participarea partidelor pe listă comună, sub sigla unui singur partid”, a spus Anatol Petrencu.

Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, a precizat că cele doua partide au avut negocieri şi cu Partidul Liberal Democrat (PLDM). “Negocierile cu PLDM le considerăm pînă în prezent ca suspendate din partea PLDM şi aşteptăm o revenire a conducerii PLDM la negocieri” — a menţionat Pavlicenco.

MAE şi PNL consideră ca “încă nu e tîrziu ca formaţiunile cu mesaj proeuropean autentic să se aşeze la masa de negocieri şi să elaboreze tactica unei victorii unite şi ferme, pentru realizarea alternativei democratice, naţionale, la guvernare”. “În faţa comuniştilor şi a aliaţilor lor, care recurg la metode nepermis de murdare împotriva oponenţilor politici, pentru a se reperpetua, cu orice preţ, la putere, ar fi mai eficientă o opunere colectivă, decît răzleţită” — se arata în declaraţia comună a PNL şi MAE.

Participanţii la conferinţă de presă şi-au exprimat regretul pentru trecerea în nefiinţă a marelui poet Grigore Vieru. “În toate acţiunile noastre de mai departe să nu uităm şi să încercăm să ducem la bun sfîrşit obiectivul şi dezideratul sacru pe care Grigore Vieru l-a împărtăşit şi pentru care şi-a sacrificat întreaga sa viaţă: apropierea de România, a fi împreună cu România pentru a ne căpăta libertatea” — a spus Vitalia Pavlicenco.

PNR a fost întemeiat de Gheorghe Ghimpu, în baza Asociaţiei foştilor deţinuţi politici şi victime ale represiunilor bolşevice comuniste din R. Moldova. Formaţiunea a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei în 1996, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie şi are drept obiectiv reintregirea neamului romanesc.

Mişcarea Acţiunea Europeană şi Partidul Naţional Liberal optează pentru o alternativă democratică şi naţionala în Republica Moldova Consiliul de Coordonare al MAE-PNL a discutat despre Cabinetul din umbră