Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Rezoluţia protestului din 17 septembrie 2017

|versiune pentru tipar||
PASPPPDA / 17 septembrie 2017

Participanţii la protestul din 17 septembrie 2017 împotriva schimbării nedemocratice a sistemului electoral,

adoptă prezenta REZOLUŢIE:

  1. Cerem Parlamentului abrogarea de urgenţă a Legii nr.154 din 20 iulie 2017 privind schimbarea sistemului electoral, ca fiind una nedemocratică şi adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia; revenirea la sistemul electoral proporţional şi adoptarea de urgenţă a amendamentelor de îmbunătăţire a acestuia conform recomandărilor Curţii Constituţionale şi a organizaţiilor internaţionale de profil.
  2. Solicităm demonopolizarea pieţii mediatice şi depolitizarea instituţiei publice naţionale a audiovizualului “Teleradio-Moldova”, cu oferirea timpului de antenă opoziţiei extraparlamentare cu reală susţinere populară, cel puţin o dată în săptămână, în ore de maximă audienţă, în vederea expunerii propriei poziţii asupra situaţiei social-politice din ţară.
  3. Cerem publicarea celui de-al doilea raport al companiei Kroll, anularea legii care impune cetăţenii să întoarcă miliardele furate tot de la ei, recuperarea acestora de la hoţi şi tragerea la răspundere penală a tuturor celor responsabili de furtul bancar.
  4. Solicităm instituţiilor internaţionale abilitate aplicarea sancţiunilor individuale directe asupra cetăţenilor Plahotniuc Vladimir şi Dodon Igor şi persoanelor din anturajul acestora, ca principali responsabili pentru derapajele antidemocratice şi antieuropene ale guvernării şi pentru încercările lor de a instaura dictatura, în vederea interzicerii acestora de a intra pe teritoriul Uniunii Europene, precum şi îngheţarea tuturor fondurilor şi resurselor economice care le aparţin sau sunt controlate de ei pe teritoriul Uniunii Europene.
Patru partide au adresat o scrisoare experţilor din Comisia de la Veneţia