Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Declaraţia Mişcării Acţiunea Europeană cu privire la încălcarea drepturilor cetăţeneşti în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
MAE / 25 iunie 2008
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană constată cu extremă îngrijorare că Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare, promovează în raport cu cetăţenii Republicii Moldova o politică de factură antidemocratică şi totalitară, încalcă grav drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, consfinţite în tratatele internaţionale la care ţara noastră este parte, precum şi în Constituţia şi legislaţia statului. Potrivit raportului “Naţiuni în tranziţie”, dat publicităţii zilele acestea de Organizaţia “Freedom House”, în Republica Moldova este atestată o continuă degradare a democraţiei.

Asistăm la un proces de restauraţie comunistă. Justiţia a devenit un instrument docil al preşedintelui Voronin, iar judecătorii sunt ameninţaţi cu concedierea pentru neîndeplinirea indicaţiilor guvernării. Autonomia administraţiei publice locale a fost redusă la zero, iar presiunile puterii centrale asupra primăriilor şi consilierilor locali introduc haos în activitatea acestora. Puterea comunistă continuă să hărţuiască partidele de opoziţie şi îi persecută pe toţi cei care se opun dictaturii. Guvernarea insistă în exercitarea controlului şi cenzurii asupra mass-media, intimidând în special presa independentă. Audiovizualul public a ajuns să fie un instrument propagandistic al guvernanţilor, iar toate modificările legislative urmăresc doar simularea reformelor pentru a induce în eroare opinia publică şi organismele internaţionale.

Partidul Comuniştilor a uzurpat întreaga putere în stat, ideologia comunistă fiind instituită ca o ideologie oficială a statului. Politica legislativă a Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului limitează libertăţile cetăţeneşti, lichidează instituţiile democratice şi asigură un control total al puterii asupra societăţii. Astfel, pe data de 7 decembrie 2007, Parlamentul a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Conform acestui act, sub pretextul asigurării securităţii statului, secretului de stat şi consolidării statalităţii Republicii Moldova, este interzisă ocuparea unor anumite funcţii în stat de către persoanele cu cetăţenie multiplă. În aşa mod a fost încălcată Convenţia Europeană cu privire la cetăţenie, adoptată de Consiliul Europei în 1997 şi ratificată de Parlamentul Republicii Moldova în 1999, Convenţie care prevede că cetăţenii statului-parte, care posedă şi o altă cetăţenie, au pe teritoriul acestui stat aceleaşi drepturi şi obligaţiuni ca şi ceilalţi cetăţeni. E de remarcat că Legea sus-menţionată a fost adoptată fără o avizare prealabilă a Consiliului Europei, încălcându-se, astfel, articolul 20 al Rezoluţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei “Respectul obligaţiilor şi angajamentelor Moldovei” din 2 octombrie 2006.

Prin adoptarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative au fost încălcate o serie de drepturi fundamentale cetăţeneşti, consfinţite în Constituţie: egalitatea în faţa legii şi a autorităţilor publice (art. 16), dreptul de a alege şi a fi ales (art. 38), accesul la o funcţie publică şi dreptul de a participa nemijlocit la administrarea treburilor publice (art. 39), dreptul la libera alegere a muncii (art. 43) şi altele. Această Lege se înscrie perfect în logica confruntării, trădează ticurile ideologice şi totalitare ale actualei guvernări, continuă politica de şantaj şi de divizare a societăţii. Astfel, s-a dat startul unor epurări masive de cadre, a vânătorilor de vrăjitoare, se caută cu insistenţă duşmani interni, potenţiali spioni, se instituie poliţia politică. Aceste restricţii vizează, în special, cetăţenii Republicii Moldova care posedă concomitent şi cetăţenia României, Bulgariei sau a altor state ale Uniunii Europene.

Antidemocratice şi antieuropene sunt şi noua Lege privind partidele politice, dar şi modificările de ultimă oră, operate la Codul Electoral. Prevederile ambigui, ridicarea pragului electoral, interzicerea asocierii partidelor politice în blocuri ş.a. au drept scop nu numai îngrădirea accesului forţelor politice democratice şi proeuropene în Parlament, perpetuarea Partidului Comuniştilor la guvernare, dar şi încalcă cele mai elementare drepturi electorale ale cetăţenilor.

Mişcarea Acţiunea Europeană consideră că şi tergiversarea semnării Acordului privind micul trafic la frontieră propus de Guvernul Român constituie un grav act de încălcare a drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova de a circula liber în spaţiul (măcar şi restrâns) al Uniunii Europene.

Luând în vedere cele expuse mai sus, Mişcarea Acţiunea Europeană declară următoarele:

  1. Condamnăm cu fermitate politica totalitară a regimului Voronin de strangulare a libertăţilor politice şi cetăţeneşti în Republica Moldova. Cerem Parlamentului, Guvernului, Preşedintelui statului să aducă legislaţia în conformitate cu normele europene şi democratice în materie de respectare a drepturilor şi libertăţilor individuale şi de grup.
  2. Ne adresăm Guvernului României să urgenteze şi să simplifice mecanismul de acordare a cetăţeniei române locuitorilor Republicii Moldova.
  3. Solicităm Comisiei Europene să elimine barierele în calea obţinerii de către cetăţenii Republicii Moldova a statutului de cetăţean al unuia dintre statele Uniunii Europene, acesta fiind un act reparatoriu pentru basarabenii care au fost rupţi de la Patria Mamă — România şi implicit de la Europa, prin odiosul pact Ribbentrop — Molotov, care este nul şi neavenit ad-initio, condamnat fiind şi de comunitatea internaţională. În acest scop Mişcarea Acţiunea Europeană lansează iniţiativa de colectare a semnăturilor cetăţenilor Republicii Moldova sub o adresare în acest sens către Forurile Uniunii Europene.
  4. Cerem Parlamentului Republicii Moldova să readucă legislaţia electorală şi cea privind partidele politice în conformitate cu normele europene. Deputaţii, membri ai MAE, vor depune la Curtea Constituţională o sesizare privind neconstituţionalitatea unor prevederi ale Legii privind partidele politice.
  5. În scopul urgentării semnării de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a Acordului privind micul trafic la frontiera cu România, Mişcarea Acţiunea Europeană va organiza manifestaţii de protest în localităţile limitrofe hotarului de Vest.
Biroul de presă al Partidului “Mişcarea Acţiunea Europeană”
Comunicat de presa al Mişcării “Acţiunea Europeană” Rezoluţia Congresului al II-lea Extraordinar al MAE cu privire la atacurile guvernării comuniste asupra presei independente şi accesul la informaţie în R. Moldova