Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Declaraţia Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană privind Admiterea-2008 în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
MAE / 7 august 2008
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Constituţia Republicii Moldova (art. 55, p. 5) prevede: “Instituţiile de învăţământ superior beneficiază de dreptul la autonomie”, iar punctul 9 completează: “Dreptul prioritar de a alege sfera de instruire a copiilor revine părinţilor”.

Amintim că actuala guvernare a declarat anul 2008 ca “Anul tineretului”.

Mişcarea Acţiunea Europeană constată cu profundă îngrijorare, că în ciuda prevederilor constituţionale şi declaraţiilor făcute de guvernarea comunisto-pepecedistă privind protejarea intereselor tinerilor absolvenţi ai şcolilor de cultură medie generală, liceelor şi colegiilor, conducerea actuală a Republicii Moldova promovează o politică ostilă intereselor tinerilor.

Astfel, au fost reduse drastic numărul locurilor contra plată în instituţiile superioare de învăţământ la specialităţile cele mai solicitate de către candidaţi: economie, drept, medicină, limbi moderne etc., fapt ce a creat o stare de psihoză nu numai în rândul candidaţilor, ci şi în rândul părinţilor. Media de admitere la aceste specialităţi a depăşit media 9.00. Tot odată noua modalitate de admitere numai pe baza notelor de la examenele de Bacalaureat cu excluderea notelor din anexa diplomei a provocat o adevărată suspiciune şi revoltă în rândul liceenilor pe motiv că munca lor de trei ani a fost trecută pur şi simplu cu vederea. Mulţi din candidaţii care au avut o reuşită modestă pe parcursul anilor de liceu, prin diverse metode, inclusiv corupere, au primit note maxime la examenele de Bacalaureat, ceea ce i-a avantajat în procesul de admitere.

O altă problemă gravă este lichidarea secţiei cu frecvenţă redusă nu numai la locuri de la buget, dar şi a celor de la contract la un şir de facultăţi, inclusiv cu profil pedagogic: istorie, limba română, administraţie publică etc. Ca regulă, la secţia cu frecvenţa redusă erau înmatriculaţi absolvenţii colegiilor şi instituţiilor superioare, deja angajaţi în câmpul muncii. Interpelările personale sau colective, privind soluţionarea acestei chestiuni, înaintate Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului Educaţiei şi Tineretului au rămas fără răspuns.

Mişcarea Acţiunea Europeană atrage atenţia opiniei publice asupra faptului că actuala guvernare, se pare, promovează forţat principiul “nu dorim valoare, toţi pe tractoare” ceea ce nu poate fi acceptat de societatea modernă. Încă o dată ne convingem de faptul că guvernarea comunistă nu poate depăşi vechia mentalitate privind respectul faţă de valorile general-umane.

Suntem îngrijoraţi că majoritatea candidaţilor care nu au fost admişi la facultăţile noastre vor fi nevoiţi să plece peste hotarele republicii pentru studii, unde locurile contra plată sunt cu mult mai scumpe (de exemplu, în statele vecine, la specialitatea drept, plata este de 1 250 euro contra 8 000 lei în R. Moldova).

Politica antipopulară a actualei guvernări în domeniul tineretului va duce la un exod masiv a tinerilor din ţară. În acelaşi timp se va reduce drastic numărul cadrelor didactice, ce vor fi nevoiţi, în urma lichidării unităţilor, să completeze armata de şomeri, şi aşa destul de numeroasă. Astfel, în anul 2008 Facultatea de Economie a USM a avut o promoţie de circa 2000 de studenţi, iar conform planului de Admitere-2008 la Facultatea respectivă pot fi admişi doar 135 de tineri şi tinere (buget şi contract).

Tot odată constatăm cu deosebită îngrijorare, că reducerile abuzive, necugetate ale actualei guvernări a locurilor contra plată va afecta deosebit de grav bugetul instituţiilor de învăţământ, ceea ce se va răsfrânge drastic asupra salarizării universitarilor, care chiar şi în actualele condiţii primesc un salariu mizerabil.

Ţinând cont de cele relatate mai sus, Mişcarea Acţiunea Europeană condamnă politica actualei guvernări în domeniul educaţiei, considerând-o drept o politică antieuropeană, antipopulară.

Privind admiterea, MAE propune:

  1. Examenele de Bacalaureat să se desfăşoare în instituţiile de unde provin absolvenţii. Cei ce verifică lucrările să fie profesorii respectivelor instituţii, iar preşedintele Centrului şi preşedinţii de obiect să fie numiţi din afara instituţiei.
  2. Statul să respecte cu stricteţe dreptul de autonomie al universităţilor, inclusiv dreptul instituţiilor de învăţământ superior privind admiterea, fie prin probe de examen, fie în baza atestatelor de absolvire.
  3. În viitor, admiterea să se realizeze pe baza atestatelor, ţinându-se cont atât de media notelor pentru anii de studii, cât şi în baza notelor obţinute la examenele de Bacalaureat.
  4. Să fie recunoscut dreptul de admitere contra plată ca un drept exclusiv al instituţiilor de învăţământ superior, ţinând cont de posibilităţile fiecărei instituţii în parte (cadre didactice, spaţii pentru studii, bază tehnico-materială etc.).
  5. Ţinând cont de situaţia deosebit de gravă, creată în învăţământul universitar din Republica Moldova, Mişcarea Acţiunea Europeană va organiza pe data de 16 august, în Sala mare a Uniunii Scriitorilor din Moldova (str. 31 august, nr. 98) o Consfătuire a profesorilor universitari, la care va fi pusă în discuţie problema corelării învăţământului universitar la standardele europene, precum şi problema remunerării muncii în universităţi.
Serviciul de presă al MAE
Comunicat de presa al Mişcării “Acţiunea Europeană” Declaraţia Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană cu privire la refuzul Ministerului Justiţiei de a înregistra modificările la statutul MAE