Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Declaraţia Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană cu privire la refuzul Ministerului Justiţiei de a înregistra modificările la statutul MAE

|versiune pentru tipar||
MAE / 8 august 2008
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană a luat act de decizia Ministrului Justiţiei Vitalie Pîrlog “Cu privire la refuzul înregistrării modificărilor in statutul Mişcării social-politice Acţiunea Europeană”.

Modificările si completările la statutul MAE au fost impuse de noua Lege privind partidele politice, aprobate la Congresul II Extraordinar al Mişcării din 29 iunie 2008 si au fost prezentate in termeni legali Ministerului Justiţiei spre înregistrare. Insa Ministerul Justiţiei refuza înregistrarea, invocând argumente ce nu au fundament legal sau nu sunt aplicabile in cazul dat.

Astfel, Ministerul Justiţiei îşi motivează decizia prin neprezentarea de către MAE pentru înregistrare a actului de transmitere, aprobat de organul suprem de conducere, a avizului privind reorganizarea, publicat in doua ediţii consecutive ale “Monitorului Oficial” si a actelor prevăzute la art.8,alin.lsi 2 din Legea privind partidele politice.

Ţinem sa menţionam ca Mişcarea Acţiunea Europeană nu s-a reorganizat prin transformare ci doar si-a adaptat statutul la cerinţele noii legi privind partidele politice. Procedura respectiva nu necesita operaţiunea de transformare si din acest motiv cererea de a prezenta actul de transmitere a patrimoniului si avizul din Monitorul oficial nu-si are fundament în Lege.

Aşadar, argumentele invocate de Ministerul Justiţiei sunt ilegale, înscriindu-se în şirul procedeelor totalitariste ale guvernării de intimidare si de destabilizare a activităţii MAE.

Reamintim aici, ca Ministerul Justiţiei in mod ilegal si abuziv a refuzat înregistrarea Mişcării Acţiunea Europeana, astfel îngrădindu-ne participarea in alegerile locale din 2007 si aducând un prejudiciu enorm activităţii de mai departe a formaţiunii noastre. MAE a fost pusa in legalitate printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie in rezultatul unui îndelungat proces de judecata, fiind unica formaţiune politica din Republica Moldova supusa unor asemenea proceduri umilitoare si persecuţii din partea guvernării comuniste.

Şi atunci, si acum Ministerul Justiţiei, in calitatea sa de instrument al statului poliţienesc realizează o comanda politica. Acest comportament brutal al regimului totalitar comunist, care ignora orice norme democratice, se înscrie în strangularea continuă’ a partidului nostru si are drept scop neadmiterea participării Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană în alegerile parlamentare din 2009.

In confirmarea celor menţionate vine şi următorul argument incontestabil: după venirea la putere a comuniştilor in 2001, funcţia de şef al secţiei partide politice si organizaţii neguvernamentale a Ministerului Justiţiei a fost si este ocupată, fără întrerupere, de ofiţeri activi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, serviciu, care fiind succesorul fidel al KGB-ului, îşi îndeplineşte si acum rolul de politie politica, rol ce i-a fost atribuit si de Preşedintele Vladimir Voronin.

Оn conformitate cu cele expuse mai sus Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană declara următoarele:

  1. Respingem cu hotărâre decizia Ministerului Justiţiei “Cu privire la refuzul înregistrării modificărilor in statutul Mişcării social — politice Acţiunea Europeană” ca fiind una abuziva, arbitrară şi ilegală, menită sa reducă la tăcere un partid de opoziţie.
  2. Cerem Guvernului, Ministerului de Justiţie să pună capăt tendinţelor şi practicilor totalitare, sa anuleze fără întârziere decizia susnumită — măsura discriminatorie grava, incompatibila cu Legea privind partidele politice, normele democratice, principiile statului de drept si cu exigenţele minime ale unei democraţii pluraliste.
  3. Suntem hotărâţi să ne apăram drepturile noastre constituţionale prin toate mijloacele legale, inclusiv prin manifestaţii energice de protest şi atacarea deciziei Ministerului Justiţiei în instanţele naţionale şi europene.
  4. Atragem atenţia organismelor internaţionale, ambasadelor statelor occidentale la caracterul nedemocratic şi totalitar al acestei decizii şi la tentativa regimului comunist de intimidare şi anihilare a unui partid democratic şi proeuropean cum este Mişcarea Acţiunea Europeană.
  5. Solicitam partidelor politice de opoziţie, societăţii civile sa se solidarizeze cu Mişcarea Acţiunea Europeană şi să dăm împreună o riposta cuvenita încercărilor guvernării comuniste de demolare a statului de drept si de a pune capăt cenzurii, intimidărilor, persecuţiilor şi tuturor practicilor de suprimare a opoziţiei democratice.
Consiliul Naţional al Partidului Mişcarea Acţiunea Eropeană
Declaraţia Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană privind Admiterea-2008 în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova Declaraţia Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană referitor la situaţia din Georgia