Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Ecoul Forului Femeilor Europene a avut răsunet la Orhei

|versiune pentru tipar||
MAE / 22 septembrie 2008
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Articolul publicat în data de 16.09.2008 în Jurnal de Chişinău de către deputatul Zoia Jalbă, preşedinte al Forului Femeilor Europene şi al Fundaţiei Mold Euro Vector a avut un larg răsunet în toată Ţara Moldovei. Dintre toate ofertele doamna a ales să meargă mai întîi la Orhei, oraşul de unde vine şi unde şi-a desfăşurat munca de pedagog mai bine de două decenii.

Astfel, duminică, 21.09.2008, în cafeneaua Bon Appetit din Orhei a avut o întîlnire de suflet cu cele mai europene doamne din oraş şi raion. Printre ele membre şi simpatizante ale Mişcării Acţiunea Europenă, activiste din sectorul asociativ, funcţionari ai administraţiei publice locale.

Pentru discuţii doamna deputat a propus un subiect de importanţă majoră Situaţia femeii în Republica Moldova şi migraţia drept consecinţă a sărăciei.

Ca puncte de reper au servit:

Acest subiect a atins coarda sensibilităţii celor prezente în sală şi în cadrul unor dezbateri foarte aprinse au ieşit la iveală cauzele adevărate ale sărăciei în care se zbate astăzi femeia din Republica Moldova, ale migraţiei femeii, ale copiilor rămaşi fără tutela părintească, ale violenţei împotriva femeii, care înfloreşte în ultimul timp. În consecinţă femeile au ajuns la concluzia că de situaţia în care s-a pomenit femeia în Republica Moldova este vinovată mai întîi însăşi femeia. Prin indiferenţa de care dă dovadă faţă de tot ce se produce în jurul ei. Asta a fost părerea doamnei Elena Crasovschi, profesor cu un stagiu pedagogic de peste 40 de ani. Tot doamna Elena a ținut cu tot dinadinsul să recite pentru cele mai tinere participante versurile lui A. Păunescu despre femeie. Dar părerea reală şi generală a fost că vina toată o poartă guvernarea comunistă, care nu doar că nu vrea să facă o schimbare, dar nici nu poate face acest lucru, avînd în spate o ideologie devastatoare pentru omenire şi miile de crime asupra umanităţii. Trebuie de remarcat aici revolta cu care s-a vorbit despre liderii PPCD, care au trădat cauza naţională, fapt care a adus la o decepţie totală în rîndurile populaţiei, reducînd la minimum rezistenţa populaţiei împotriva restauraţiei comuniste.

La sfîrşit a fost anunţat subiectul pentru o nouă discuţie în cadrul următoarei întîlniri cu deputatul.

Biroul de presă al MAE
Un Ministru al Justiţiei care a pierdut două procese de judecată trebue să-şi dea demisia Declaraţia Mişcării Acţiunea Europeană (Soroca I)