Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Mişcarea Acţiunea Europeană: implicare adâncă în problemele societăţii

|versiune pentru tipar||
MAE / 10 decembrie 2008
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

1. Mişcarea Acţiunea Europeană salută şi susţine fără rezerve poziţiile expuse în Declaraţia comună a şefilor Misiunilor diplomatice la Chişinău ale statelor membre ale Uniunii Europene, a Delegaţiei Comisiei Europene şi a Biroului Reprezentantului Special al Uniunii Europene cu reşedinţa în Republica Moldova. Afirm cu toată responsabilitatea: autorităţile comunisto-pepecediste au împiedicat înregistrarea MAE, ceea ce a dus la înlăturarea formaţiunii noastre de la alegerile locale din 2007. La sfârşitul aceluiaşi an, autorităţile comunisto-pepecediste de la Chişinău au promulgat o Lege nouă privind partidele politice, care vine în contradicţie evidentă cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova. În timp ce articolul 41 al Legii fundamentale prevede că cetăţenii Republicii Moldova “se pot asocia liber în partide şi în alte organizaţii social-politice; ele [adică partidele şi organizaţiile social-politice — aut.] contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor şi, în condiţiile legii, participă la alegeri”, noua Lege privind partidele privează organizaţiile social-politice de dreptul de a participa la alegeri: “Partidele politice, fiind institute democratice ale statului de drept, promovează valorile democratice şi pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă, prin înaintarea şi susţinerea candidaţilor, la alegeri şi la constituirea autorităţilor publice, stimulează participarea cetăţenilor la alegeri, participă, prin reprezentanţii lor, la exercitarea în mod legal a puterii în stat…” Nu este greu de observat că noua Lege privind partidele politice a eliminat organizaţiile social-politice din cursele electorale. Aceeaşi Lege prevede că “partidele şi organizaţiile social-politice, până la 1 octombrie 2008, vor aduce în concordanţă cu prezenta lege documentele care stau la baza constituirii şi funcţionării lor, precum şi întreaga lor activitate” (art. 34).

MAE s-a constituit ca formaţiune politică cu scopul participării în viaţa societăţii, participării la alegeri cu proiecte ce vin să satisfacă năzuinţele populaţiei R. Moldova: democratizarea societăţii, însănătoşirea ei, constituirea statului de drept funcţional, integrarea în Uniunea Europeană şi admiterea în NATO. Odată Legea aprobată, am fost nevoiţi să ne conformăm acesteia şi să modificăm Statutul MAE. Am convocat Congresul al II-lea extraordinar (la 29 iunie 2008) şi am redactat Statutul MAE conform Legii privind partidele politice. Am subliniat acolo unde a fost cazul că MAE este partid politic. Am depus actele respective la Ministerul Justiţiei (ministru Vitalie Pârlog) care până în prezent refuză să înregistreze modificările efectuate. Ne-am adresat în instanţele de judecată; procesul încă mai continuă. Am depus recurs la Curtea Supremă de Justiţie şi am pregătit dosarul pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului; în timpul cel mai apropiat îl vom depune la instanţa respectivă.

Vreau să atrag atenţia: politica Ministerului Justiţiei din Republica Moldova este nimic altceva decât un amestec brutal în activitatea MAE: lumea este indusă în eroare, considerând că nu modificările la Statutul MAE nu sunt înregistrate, ci MAE nu este înregistrat. Apoi prezenţa noastră în instanţele de judecată presupune pierdere de timp, pe care îl putem consacra activităţilor statutare ale formaţiunii. Nu mai vorbesc de cheltuieli financiare şi alte reţineri ale activităţii noastre.

Iată de ce considerăm că Ministerul Justiţiei s-a transformat într-o unealtă docilă a partidelor (PCRM şi PPCD) aflate astăzi la putere în Republica Moldova. Iată de ce considerăm că ni se încalcă grosolan drepturile noastre cetăţeneşti, că avem dreptate, că servim o cauză dreaptă şi vom merge până în pânzele albe, apărând-o.

În numele celor circa 12 000 de membri MAE, vreau să aduc sincere mulţumiri semnatarilor Declaraţiei comune şi să-i asigur că MAE va lupta consecvent pentru democratizarea societăţii moldoveneşti, pentru promovarea reformelor, pentru integrarea în Uniunea Europeană.

2. Se încheie campania de desfăşurare a conferinţelor raionale ale MAE, întruniri la care delegaţii, invitaţii şi membrii Biroului Permanent al MAE, responsabili de filiale, au dezbătut pe larg problemele cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova.

Am constatat cu profund regret şi revoltă justificată că una dintre problemele acute rămâne cea a imposibilităţii de desfacere a stocurilor de mărfuri agricole, că administraţia comunistă nu întreprinde absolut nimic pentru a ajuta fermierii autohtoni în efortul acestora de a-şi vinde producţia agricolă. Roadele bogate de struguri, mere, alte produse agricole nu pot fi comercializate, drept urmare, fermierii nu-şi pot recupera investiţiile făcute în acest an, ei nu au bani pentru lucrarea şi însămânţarea pământului în anul viitor. În schimb, guvernarea comunistă a luat sub ocrotirea sa importurile de producţie agricolă şi alimentară de calitate îndoielnică din alte ţări: pătrunjel din Turcia, mere din Ungaria, usturoi din Algeria, grâu din Kazahstan, flori — transportate cu avionul — din Olanda, hrean, sucuri de fructe, bomboane etc. din Ucraina, rachiu — în cantităţi uriaşe — din Federaţia Rusă şi regiunea separatistă transnistreană. Din această protecţie antinaţională unora de la guvernare le vine banul nemeritat în buzunar. Întrebare: oare moldovenii nu mai sunt capabili să producă astfel de mărfuri? Opinia noastră este că mai sunt.

Iată de ce una din direcţiile prioritare de activitate a Departamentului Economie al MAE (responsabil Marin Plugaru) este examinarea minuţioasă a stării deplorabile de lucruri din agricultura şi industria agro-alimentară din R. Moldova, elaborarea şi propunerea unor măsuri concrete în vederea soluţionării problemei în cauză.

3. MAE este alături de toţi cetăţenii Republicii Moldova, atât de cei din ţară, cât şi de cei care au fost nevoiţi să părăsească plaiul natal în căutarea unei bucăţi de pâine pe care actuala guvernare nu este capabilă s-o ofere. Drept exemplu al acestei poziţii a MAE poate servi vizita întreprinsă de doamna Zoia Jalbă, deputat, vicepreşedinte al MAE, preşedinte al Forului Femeilor Europene, în Italia, în noiembrie anul curent. Domnia sa a avut întâlniri şi discuţii de suflet cu basarabenii stabiliţi în nordul Italiei, a aflat durerile şi problemele acestora. Şi în acest caz, am constatat cu profund regret şi revoltă justificată că administraţia preşedintelui bolşevic V. Voronin este absolut indiferentă faţă de cetăţenii R. Moldova aflaţi peste hotare. Mai mult decât atât: ca să ajungă în audienţă la consulul R. Moldova de la Bologna, moldovenii sunt nevoiţi să telefoneze zile în şir, fără ca cineva să le răspundă. Ei pot să ajungă la consulat “doar prin persoane intermediare, după ce plătesc o şpagă de nu mai puţin de 200 euro” (mai detaliat vezi Jurnal de Chişinău, 2008, 18 noiembrie). Ai noştri comunişti “ca brazii”: corupţi aici, corupţi oriunde!

Iată de ce o altă direcţie prioritară de activitate a MAE este detalierea şi completarea planului de diminuare maxim posibilă a corupţiei în R. Moldova. Noi nu putem pretinde integrarea noastră în Europa civilizată dacă nu stârpim flagelul social, numit corupţie, pe care actuala guvernare, în ciuda declaraţiilor stufoase de luptă cu acest fenomen extrem de negativ, nu o va realiza niciodată. Asta pentru că însuşi Voronin şi camarila lui sunt corupţi: el, Voronin, a uzurpat puterea în Stat, supunând intereselor de clan nu doar Executivul, ci şi Legislativul, Sistemul judiciar, Presa.

4. Conducerea MAE a pledat şi pledează în continuare pentru coalizarea forţelor politice proeuropene, pentru crearea unui pol anticomunist, care va fi capabil să înlocuiască actuala guvernare. Pentru noi este importantă nu doar trecerea pragului electoral de 6 %, ridicat abuziv de puterea comunisto-pepecedistă, ci preluarea puterii în Stat de forţele democratice. În eforturile noastre am găsit susţinere deocamdată doar la Partidul Naţional Liberal, condus de doamna Vitalia Pavlicenco, cu care am semnat Declaraţia privind participarea în comun a MAE şi PNL la alegerile parlamentare din 2009. Acest act politic a fost salutat şi susţinut de Filialele teritoriale ale celor două formaţiuni. Asta pentru că electoratul pro-european din R. Moldova doreşte unirea forţelor politice sănătoase în jurul unor proiecte de viitor viabile şi concrete. Activitatea comună a celor două formaţiuni, susţinută de ONG-urile care împărtăşesc Ideea Europeană şi Naţională, duce la sporirea şanselor noastre la alegerile parlamentare din anul viitor.

Cu ocazia semnării Declaraţiei comune, am instituit Masa rotundă a partidelor democratice naţionale şi proeuropene pentru coagularea eforturilor în vederea monitorizării condiţiilor pentru alegeri libere şi democratice.

MAE rămâne în continuare deschisă pentru colaborare eficace cu celelalte formaţiuni politice proeuropene. Noi respingem politica unor oameni care, pretinzând că sunt “puri”, introduc zâzanie şi dezbină forţele politice şi electoratul proeuropean. Vreau să amintesc: cei mai mari anticomunişti au fost chiar comuniştii. Cine dacă nu Boris Elţin a fost cel care a contribuit la scoaterea PCUS de pe scena politică, Elţin care fusese secretar al organizaţiei comuniste din regiunea Sverdlovsk, azi Ekaterinburg? Cine dacă nu el a democratizat Federaţia Rusă, a permis înhumarea creştinească a osemintelor Familiei Imperiale Ruse, sacrificată de bolşevici în vara anului 1918? Cum îl judecăm pe Boris Nicolaevici: în calitatea lui de secretar de partid comunist sau de preşedinte al Federaţiei Ruse care a decomunizat Rusia? Am multe alte exemple de disidenţă comunistă. Apropo, chiar atât de uşor îi uitaţi pe cei care au democratizat Republica Moldova? Ce apartenenţă de partid au avut? Atunci, de ce să-i tratăm pe toţi laolaltă?

Propunerea noastră este să judecăm oamenii pe baza faptelor concrete ce le fac, a contribuţiei lor la renaşterea noastră naţională, pe baza realizărilor în opera de democratizare a societăţii noastre, a înfăptuirilor profesionale, a moralităţii, şi nu pe baza etichetărilor zgomotoase, dar deşarte.

Anatol PETRENCU, preşedinte al MAE
Doar împreună vom învinge! MAE a participat la expoziţia partidelor politice din RM