Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Doar împreună vom învinge!

|versiune pentru tipar||
MAE / 10 decembrie 2008
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

La 4 decembrie curent în localitatea Coşniţa, Dubăsari s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Forului Tineretului European — organizaţie internă a Mişcării Acţiunea Europeană. La şedinţă au fost prezenţi: Mariana ŢĂRANU, doctor în ştiinţe istorice, secretar general al Mişcării, Anatol CROITOR, preşedintele organizaţiei teritoriale Dubăsari a MAE, director-executiv al Asociaţiei de Cultură şi Drept “Transnistria”, Andrei PLOP, preşedintele FTE Criuleni şi Oleg OTGON, membru al Biroului Permanent al FTE Criuleni.

Tinerii prezenţi la şedinţă au pus în discuţie multiple probleme specifice acestei categorii sociale. Cei prezenţi s-au arătat profund indignaţi de lipsa de informare veridică a locuitorilor din stânga Nistrului, mai mult, au constatat cu regret că populaţia este intoxicată zilnic de propaganda comunistă prin toate mijloacele de informare în masă. Una din puţinele modalităţi de informare veridică o constituie internetul, la care, spre regret, prea puţini au acces. De asemenea reprezentanţii aripei tinere a MAE şi-au exprimat nemulţămirea faţă de politica declarativă de susţinere a tineretului promovată de autorităţile locale şi centrale. “Nu se întreprinde absolut nimic întru susţinerea noastră, de parcă în Republica Moldova ar locui doar pensionari, cărora din când în când, li se adaugă la pensie câte 20–30 de lei” — au conchis tinerii din MAE.

O altă problemă dureroasă pentru tinerii noştri o constituie incapacitatea conducerii comuniste de la Chişinău de a întreprinde ceva real în vederea soluţionării conflictului transnistrean. “Se crează impresia că noi nu trebuim la nimeni, noi, însă, suntem cetăţeni ai Republicii Moldova şi dorim să trăim într-o republică unita”, s-au pronunţat cei prezenţi. Spre finalul şedinţei cei prezenţi au redactat un Apel către toate formaţiunile politice proeuropene din Republica Moldova.

Apelul organizaţiilor teritoriale Dubăsari şi Criuleni a FTE către formaţiunile politice proeuropene din Republica Moldova

Mişcarea Acţiunea Europeană a apărut ca o necesitate obiectivă a societăţii civile Republicii Moldova şi reprezintă o formaţiune apărută pe eşichierul politic ca urmare a votului din 4 aprilie 2005, în rezultatul căruia comunistul V. Voronin a fost votat în calitate de preşedinte al republicii.

Mişcarea Acţiunea Europeană s-a lansat pe arena politică cu o echipă de oameni corecţi, necompromişi, specialişti de înaltă calificare şi realizări în domeniile ce le profesează.

Mişcarea Acţiunea Europeană este unica formaţiune politică din Republica Moldova care a fost înregistrată în urma Deciziei Curţii Supreme de Justiţie, nepermiţându-i-se participarea în competiţia electorală din 2007.

Mişcarea Acţiunea Europeană este singura formaţiune politică proeuropeană care a răspuns cerinţelor societăţii civile de a unifica forţele politice democratice în vederea detronării PCM şi a acoliţilor acestuia de la cârma Republicii Moldova. Cea mai elocventă dovadă de maturitate politică o constituie semnarea Declaraţiei privind participarea în comun cu Partidul Naţional Liberal la alegerile parlamentare din 2009.

În primăvara anului 2009, noi, tinerii din Republica Moldova, vom beneficia de şansa unică ce ni se oferă o dată la patru ani de a ne hotărî soarta.

În această ordine de idei:

Noi, membrii şi simpatizanţii FTE din Dubăsari şi Criuleni facem apel către colegii noştri din alte partide democratice să nu le fie indiferent viitorul R. Moldova şi să meargă la urnele de vot ca să-şi exercite dreptul constituţional.

Ne adresăm tuturor partidelor proeuropene din R. Moldova să-şi unească forţele pentru a debarca în 2009 comuniştii şi acoliţiii acestora de la cârma statului, pentru că aceştia constituie un obstacol real în integrarea europeană a R. Moldova. Stimaţi politicieni, renunţaţi la orgolii şi ambiţii, unificaţi-vă forţele în limitele permise de lege, ca noi să putem trăi acasă.

Soarta democraţiei în R. Moldova depinde de capacitatea forţelor proeuropene de a conlucra la modul constructiv. Considerăm o reuşită Decizia MAE ca la alegerile parlamentare din 2009 să participe în comun cu PNL. Ne adresăm tuturor formaţiunilor politice democratice să susţină această Decizie a MAE şi să pledeze pentru o listă comună pentru că DOAR ÎMPREUNĂ VOM ÎNVINGE!

Coşniţa, 4 decembrie 2008

PS! Revenind de la Coşniţa spre Chişinău automobilul cu care ne deplasam a fost oprit de reprezentanţii postului vamal intern al R. Moldova şi ni s-a verificat minuţios portbagajul, fiind chestionaţi la modul cel mai serios: “Da aveţi ceva aghitaţie?!” De parcă atunci când reprezentanţii Mişcării Acţiunea Europeană merg să discute cu membrii lor comit vreo crimă împotriva statului R. Moldova. Suntem ferm convinşi că aceste acţiuni constituie o componentă a scenariului bine gândit a autorităţilor comuniste de intimidare şi menţinere într-un spaţiu total lipsit de informare a cetăţenilor, cu precădere a celor din partea stângă a Nistrului. Astfel de politici sunt specifice doar statelor cu regimuri dictatoriale, ori în R. Moldova avem parte tocmai un astfel de regim.

Mişcarea Acţiunea Europeană a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei pe data de 12 aprilie 2007 cu numărul 39 şi pledează pentru integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană şi NATO.

Serviciul de Presă al MAE
Declaraţie MAE rostită în plenul Parlamentului de către deputatul Ion Neagu Mişcarea Acţiunea Europeană: implicare adâncă în problemele societăţii