Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Declaraţie MAE rostită în plenul Parlamentului de către deputatul Ion Neagu

|versiune pentru tipar||
MAE / 4 decembrie 2008
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Onorată asistenţă, stimaţi colegi,

Am ieşit la această înaltă tribună ca să-mi expun poziţia vis-a-vis de declaraţiile şi gesturile antieuropene şi antiromâneşti ale guvernanţilor.

Republica Moldova traversează o perioadă destul de grea, cauzată nu numai de incertitudinea creată de criza monetară mondială dar şi de lipsa oricărei perspective de dezvoltare.

Politica duplicitară, antidemocratică, antireformatoare şi antinaţională dusă de Partidul comuniştilor aflat la putere şi acoliţii săi a adus statul nostru în prag de faliment. Dorind să joace iarăşi pe sentimentele electoratului nostalgic şi rusofil, comuniştii, aflaţi în agonie, atacă în cel mai josnic mod România — ţară care pe bună dreptate a fost caracterizată de Premierul Zinaida Greceanîi aflată într-o vizită la Bucureşti drept “cel mai bun şi de nădejde prieten al Republicii Moldova”.

Spuneţi-mi, stimaţi colegi cum se întîmplă că la scurt timp după această declaraţie, sper sinceră, a premierului, Ministerul de Externe somează în cel mai necivilizat mod autorităţile române şi concurenţii electorali să nu facă campanie pentru alegerile parlamentare din România pe teritoriul Republicii Moldova. De ce acest lucru a fost permis peste tot în lume unde locuiesc cetăţeni români însă nu este permis în Republica Moldova, stat care de toată lumea cît de cît informată este considerat drept cel de-al doilea stat românesc, iar cetăţenii de origine etnică română alcătuiesc peste 80% din populaţie. Pînă şi tinerii ruşi impuşi de Tkaciuk şi Klimenco să organizeze diferite manifestaţii provocatoare în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie recunosc că limba noastră de stat este româna, iar majoritatea populaţiei o constituie românii.

Andrei Stratan cu brutalitate, mojiceşte, cfidînd adevărul, ne tratează pe noi românii basarabeni drept minoritate naţională, iar premierul şi ministrul de externe români sînt somaţi să nu facă declaraţii cînd vor veni la Chişinău pentru a nu provoca destabilizări.

Mai tîrziu a devenit clar că provocările urmau să fie şi au fost organizate de către guvernare, folosind pentru aceasta tinerii de la Şcoala Superioară Antropologică, Universitatea Slavonă şi unele licee cu predare în limba rusă din Chişinău.

Culmea comportamentului antieuropean, antiromânesc şi primitiv al guvernanţilor de la Chişinău a fost demonstrată pe 1 decembrie, seara la recepţia dată de Ambasada României la hotelul “Leo Grand” cu ocazia Zilei Unirii. S-au împlinit 90 de ani de cînd românimea, scuturîndu-şi de pe umeri povara imperiilor a hotărît să se unească într-un singur stat naţional unitar. Normal, Ambasada României a invitat la această recepţie nu numai reprezentanţii misiunilor diplomatice şi organismelor internaţionale acreditate la Chişinău, nu numai elita intelectuală şi politică a societăţii moldoveneşti, dar şi reprezentanţii Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului. Înzadar însă sutele de participanţi au aşteptat cuvîntul de felicitare, măcar şi protocolar, din partea conducerii Republicii Moldova. Cel care a fost anunţat că va ţine un discurs, reprezentantul Parlamentului, Iurie Stoicov, aşa şi nu s-a mai apropiat de microfon.

Îmi venea să intru în pămînt de ruşine. Nu că ar fi fost o surpriză neplăcută. Noi suntem deprinşi deja cu apucăturile antiromâneşti ale guvernanţilor. Mă întrebam însă, ce impresie şi-au creat străinii prezenţi la eveniment? Cum au calificat comportamentul primitiv, necivilizat şi neeuropean al conducătorilor statului nostru? Mai cred ei oare în sinceritatea demersului proeuropean al acestora? Au trecut oare toate astea cu vederea? La sigur că nu.

Zilele acestea am fost anunţaţi de către Bruxelles că un nou acord între Republica Moldova şi Uniunea Europeană nu va fi semnat în viitorul apropiat. Cred că acesta este răspunsul Occidentului la ticurile dictatoriale şi comportamentul primitiv al guvernării comuniste.

Apropo de sintagma “două state româneşti”. Colegul nostru Arcadie Pasecnic, nici în clin, nici în mînecă, dîndu-i replică distinsei doamne Vitalia Pavlicenco a făcut o analogie cu Germania hitleristă şi problema de atunci a Austriei. Ţin să-i spun domnului Pasecnic că promotorii de frunte ai nazismului şi fascismului nu vedeau nici o deosebire între aceste două curente criminale şi comunism. Adolph Hitler spunea că naţional-socialismul este varianta purificată a bolşevismului, iar Benitto Musolini se considera discipolul lui Lenin. Cred că şi în acest caz comentariile sunt de prisos.

Ion Neagu, deputat,
prim-vicepreşedinte al Mişcării Acţiunea Europeană
Comunicat de presa al Mişcării “Acţiunea Europeană” Doar împreună vom învinge!