Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Mişcarea Acţiunea Europeană este cenzurată de “Timpul”

|versiune pentru tipar||
MAE / 20 martie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană protestează public faţă de modul totalitar în care ziarul “Timpul” a cenzurat machetele de presă care ar fi trebuit publicate vineri, 20 martie 2009, machete achitate din fondul electoral de campanie. Motivaţia refuzului este legată de prezentarea în aceste materiale a unor opinii critice la adresa altor partide.

Macheta avansată spre publicare redacţiei “Timpul” prezenta scrisoarea deschisă pe care MAE a adresat-o partidelor semnatare ale Pactului Naţional Împotriva Corupţiei, în care se solicită o curăţare a listelor de candidaţi pentru Parlamentul Moldovei, precum şi garanţii că nu vom mai avea parte de trădări de tip Roşca.

Este absolut regretabil faptul că o publicaţie care se pretinde independentă procedează precum puterea comunistă, hotărînd abuziv interzicerea publicării materialelor MAE. Argumentaţia conducerii publicaţiei este caracteristică totalitarismului şi dictaturii de opinie. Gestul politic al conducerii de la ziarul “Timpul” arată că PCRM şi PLDM nu sunt altceva decât feţele aceleiaşi monede, o monedă a cenzurii şi a intoleranţei la diversitatea de opinii.

Este de notorietate faptul că fiul directorului ziarului “Timpul”, Constantin Tănase, candidează pe listele PLDM. Probabil că acesta este un motiv suficient de puternic pentru a subjuga libertatea de exprimare şi politica editorială. Reamintim “ziaristului” Tănase că dreptul la opinie este unul fundamental într-o societate democratică. Faptul că opiniile din materialul MAE nu corespund cu viziunea altor partide, nu reprezintă decît o dispută politică de idei — proprie unei societăţi democratice sănătoase.

Din păcate, deşi au culori diferite, PCRM şi PLDM dovedesc că au aceleaşi năravuri. Cât priveşte ziarul “Timpul”, credem că acesta a făcut un grav deserviciu meseriei de jurnalist, pe care oamenii oneşti şi bine pregătiţi din media democrată o practică zi de zi în condiţii vitrege.

MAE va continua să combată corupţia, indiferent de consecinţe şi indiferent de haina politică pe care aceasta o îmbracă. Ne asumăm riscul ca opiniile noastre să nu vadă lumina tiparului în publicaţii de tip “Moldova Suverană” sau “Timpul”, atâta vreme cât vom avea conştiinţa împăcată că facem ceea ce trebuie pentru oamenii oneşti ai acestei ţări. De asemenea, ne asumăm riscul să fim atacaţi murdar de publicaţii de tip “Moldova Suverană” şi “Timpul”, atâta vreme cât preţul pe care trebuie să-l plătim este victoria adevărului şi a moralităţii în politica moldovenească.

Mişcarea Acţiunea Europeană dă asigurări că sub o guvernare din care va face parte, ziariştii ne vor putea critica liber, fără să se teamă pentru integritatea personală şi fără să aibă nici o oprelişte în informarea publicului.

Serviciul de presă al MAE
MAE apără Parlamentul de corupţie Tinerii din MAE au protestat împotriva politicii de cenzură a ziarului “Timpul”