Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Peste 7.000 de persoane au participat la marşul MAE împotriva corupţiei şi abuzurilor regimului comunist poliţienesc

|versiune pentru tipar||
MAE / 29 martie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Peste 7.000 de persoane au răspuns apelului Mişcării Acţiunea Europeană de a participa duminică, 29 martie 2009, la un marş de protest împotriva corupţiei şi a abuzurilor statului comunist poliţienesc, organizat la Chişinău.

Marşul MAE s-a desfăşurat pe traseul Calea Ieşilor — Ştefan cel Mare - Vlaicu Pârcălab şi s-a terminat cu un miting în sala de conferinţe a Hotelului Leogrand. Manifestanţii, veniţi din toate colţurile Moldovei, au scandat lozinci împotriva regimului comunist corupt: “Afară corupţia din ţară!”, “Jos PCRM!”; “Jos corupţii!”, “Expulzaţi-ne şi pe noi!”.

Natalia Dabija, venită la miting cu fiica sa în vârstă de doar un an, Bianca, le-a vorbit participanţilor despre dorinţa ei de a-şi creşte fetiţa într-o ţară normală: “Nu vreau ca fiica mea să trăiască într-un stat în care oamenii simpli sunt arestaţi fără motiv şi judecaţi de o instanţă nedreaptă. Nu vreau ca fiica mea să crească într-un stat care produce bogăţie doar pentru cei bogaţi. Nu vreau să fug cu fiica mea într-o altă ţară, de teama abuzurilor statului comunist poliţienesc! Nu vreau să aleg dintre toate relele răul cel mai mic, ci vreau să aleg Binele pentru Moldova.”

La rândul său, preşeditele MAE, Anatol Petrencu, a vorbit despre lupta declanşată împotriva corupţiei. “În lupta pentru Moldova europeană, duşmanul nostru este corupţia. Din cauza corupţiei au loc şi abuzurile şi toate relele din Moldova, iar comuniştii au ridicat corupţia la statut de politică de stat. Corupţia pentru comunişti şi pentru acoliţii lor este ca un organ intern, ca ficatul. Cu cât le spui că vei lichida corupţia din Republica Moldova, cu atât mai galbeni devin la faţă. Cu cât le spui că au furat şi jefuit Moldova, cu atât mai palizi devin.”, a declarat Anatol Petrencu.

Vitalia Pavlicenco, deputat şi propunerea MAE pentru funcţia de Preşedinte al Parlamentului, a punctat şi ea pe marginea luptei pornite de MAE cu corupţia şi comunismul: “MAE este partidul care şi-a asumat războiul deschis împotriva corupţiei. Corupţia care a dus Moldova în sărăcie. Noi, cei din MAE, am reuşit să coagulăm forţa a 5 partide democratice care au aderat la Pactul Naţional împotriva Corupţiei. MAE a supus acest document spre analiza societăţii civile care a apreciat angajamentele noastre privind măsurile anticorupţie drept unele menite să ne îndrepte către un stat de drept, democratic şi deschis către valorile europene.”.

Iar Alexandra Can, propunerea MAE pentru funcţia de prim ministru, a arătat cauzele sărăciei în care se zbat moldovenii: “Se trăieşte în şomaj, în sărăcie, cu salarii şi pensii de mizerie. Cetăţeni de bună-credinţă sunt arestaţi pe stradă, fără motiv, şi nimeni nu ridică un deget pentru a-i feri de abuzurile de tip poliţienesc săvârşite de autorităţi sau chiar de Justiţia aservită politic. Sute de moldoveni îşi caută dreptatea la CEDO, pentru că aici, la ei acasă, drepturile le sunt pur şi simplu ignorate! Suntem departe, foarte departe de Uniunea Europeană pentru că am fost conduşi de comunişti şi de corupţi! Pentru că cea mai mare parte a clasei politice a fost, în toţi aceşti ani, ori coruptă, ori tolerantă la corupţie. Nu se mai poate aşa.”.

Serviciul de presă al MAE
Comunicat de presa al Mişcării “Acţiunea Europeană” MAE în Parlament — un deziderat naţional