Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Declaraţia MAE în legătură cu protestele din R.Moldova

|versiune pentru tipar||
MAE / 9 aprilie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea social-politică Acţiunea Europeană şi-a exprimat sprijinul pentru protestele populaţiei, începute pe data de 6 aprilie împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare, fraudate de Partidul Comuniştilor atît pe parcursul celor zece ani de guvernare comunistă, cît şi în ziua alegerilor, de 5 aprilie. Protestele cetăţenilor sînt expresia revoltei oamenilor, de toate vîrstele, contra unui regim comunist dictatorial şi corupt, contra Partidului Comuniştilor, înregistrat ilegal la Ministerul Justiţiei, deoarece hotărîrea de repunere a partidelor de sorginte comunistă, din 1993, nu a fost publicată în actele oficiale.

MAE condamnă, însă, actele de vandalism contra unor obiective de stat şi consideră că ele fac parte dintr-un scenariu pus la cale de guvernarea comunistă, pentru a camufla fraudarea de proporţii a alegerilor parlamentare, la care s-a dedat PCRM prin instituţiile de stat care i-au fost la îndemînă.

De asemenea, MAE condamnă maltratările, molestările şi arestările cetăţenilor Republicii Moldova, operate prin diferite metode, inclusiv prin înhăţări de oameni din spitale sau din plină stradă, şi cere punerea imediată în libertate a cetăţenilor, inclusiv a tinerilor, despre care părinţii nu ştiu nimic. MAE condamnă folosirea gazelor otrăvitoare şi lacrimogene contra persoanelor nevinovate, ca şi aruncarea de pietre din clădirea Preşedinţiei asupra protestatarilor, acţiuni ce au condus la provocarea unor răni de diferite gravităţi. Ne exprimăm profunda indignare în legătură cu molestarea grosolană a deputatei Valentina Cuşnir în seara de 7 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, de către poliţia antipopulară şi coruptă a lui Gheorghe Papuc.

MAE consideră că Partidul Comuniştilor este un partid care a distrus Republica Moldova printr-o corupţie sistemică, de proporţii şi generalizată şi a recurs la provocări, folosindu-se de protestul sincer al oamenilor indignaţi de fraudarea alegerilor, pentru a compromite Opoziţia, a polariza societatea, a sustrage atenţia de la dezastrul economic generat de guvernarea comunistă pe parcursul a zece ani, şi a înăspri dictatura antipopulară, antinaţională şi antiromânească.

Acţiunile “de protest”, organizate în teritoriu în sprijinul PCRM, sînt manipulări ale opiniei publice interne şi internaţionale, pentru a justifica perpetuarea ilegală a regimului comunist corupt la putere în Moldova.

Radioteleviziunea publică oglindeşte, în continuare, neobiectiv evenimentele din capitală şi din întreaga republică, ignorînd protestele organizate de forţele anticomuniste.

Hotărîrile Puterii comuniste îndreptate contra României au aceeaşi menire ca întotdeauna — de a pune pe seama primului stat românesc eşecul guvernării comuniste în aceşti zece ani, de a cantona Republica Moldova în zona de influenţă rusească şi a crea condiţii propice pentru a rezolva problema transnistreană cu încălcarea principiului statului unitar şi de a permanentiza staţionarea trupelor ruseşti de ocupaţie pe teritoriul suveran al R.Moldova.

Urmare a acestei situaţii, MAE consideră că Opoziţia naţională trebuie să fie unită în jurul lozincilor “Moldova fără Voronin”, “Moldova fără comunism”, “Moldova fără corupţie” şi să pledeze ferm pentru următoarele poziţii:

  1. Anularea alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009.
  2. Stabilirea datei unor alegeri repetate, în baza unor liste elaborate conform legii, şi fără participarea Partidului Comuniştilor, înregistrat ilegal la Ministerul Justiţiei.
  3. Eliberarea imediată a persoanelor arestate, înţelegîndu-le revolta firească în legătură cu fraudarea alegerilor parlamentare.
  4. Pedepsirea poliţiei pentru molestarea protestatarilor.
  5. Asigurarea imediată a accesului Opoziţiei la Radioteleviziunea (ne)publică şi informarea obiectivă a cetăţenilor.
  6. Supravegherea strictă a desfăşurării alegerilor, in special in partea de numărare şi electronică, de către reprezentanţi ai UE.
Anatol PETRENCU, preşedintele MAE
MAE nu recunoaşte rezultatele alegerilor şi propune partidelor democratice să refuze, în semn de protest, ridicarea mandatelor de deputat Comunicat de presă privind acţiunile represive ale poliţiei