Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Lista naţională — singura şansă a partidelor democratice în alegerile anticipate

|versiune pentru tipar||
MAE / 9 iunie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Partidele democratice ar trebui să participe pe o listă naţională comună la alegerile anticipate din vară, această strategie reprezentînd şansa Republicii Moldova la un viitor fără comunism. Aceasta a fost concluzia dezbaterii “Lista naţională — şansa partidelor democratice la alegerile anticipate. Obiectivul: Moldova fără comunism!”, organizată ieri, 8 iunie curent, de către Mişcarea social-politică Acţiunea Europeană.

Dezbaterea a fost moderată de preşedintele MAE, Anatol Petrencu. Acesta a precizat că în perioada următoare se impun discuţii serioase privind unificarea forţelor democratice din Republica Moldova, în contextul reluării alegerilor parlamentare. “La alegerile anticipate din această vară, cetăţenii Republicii trebuie să aleagă doar atît: între noi, uniţi în numele democraţiei, şi ei — comuniştii. Poziţia MAE în această chestiune este cît se poate de clară: PCRM constituie răul cel mai mare ce pîndeşte Republica Moldova. Şi deja nu mai este loc de nuanţe doctrinare, ci este nevoie de o forţă reală împotriva roşului comunist. Iar această putere consider că o poate avea doar o Opoziţie solidă în faţa PCRM, formată din reprezentanţi ai tuturor partidelor democratice din Republica Moldova şi susţinută 100% de societatea civilă”, a declarat preşedintele MAE.

Alături de membri ai MAE, la dezbatere au participat reprezentanţi ai ONG-urilor — Forul Democrat al Românilor din Moldova, Asociaţia Moldova Europeană Unită, Institutul de Politici Publice, Iniţiativa Cetăţenilor Români din Republica Moldova, lideri ai Partidului Naţional Liberal, Partidului Conservator, Partidului Naţional Român şi ai Partidului Republican din Moldova. Aceştia au făcut un îndemn public la unificarea forţelor democratice pe o listă naţională, cu ocazia alegerilor anticipate.

Amintim că MAE a propus calea unei liste naţionale încă înainte de alegerile de la 5 aprilie curent, însă partidele democratice au ales atunci să îşi testeze forţele proprii. “Deşi un nou scrutin electoral constituie soluţia cea mai sănătoasă în faţa ameninţării a alţi patru ani de guvernare comunistă, sperăm că de data aceasta partidele democratice vor fi de acord cu participarea pe o listă naţională. Pentru că avem nevoie de o forţă unită împotriva răzbunării PCRM, căruia i s-au deturnat planurile de guvernare cu ajutorul celor trei partide din opoziţia parlamentară, al căror gest de a nu vota preşedintele R. Moldova îl salutăm din nou”, a declarat, în încheierea dezbaterii, Anatol Petrencu.

Serviciul de presă al MAE
PCRM a orchestrat vandalizare clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului Să reabilităm imaginea tinerilor din Republica Moldova!