Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Noi citim româneşte!

|versiune pentru tipar||
MAE / 31 august 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană a sărbătorit într-un mod inedit împlinirea a 20 de ani de la adoptarea limbii române drept limbă de stat în Republica Moldova: aproximativ treizeci de membri ai MAE au citit în linişte, preţ de o jumătate de oră, cărţi scrise în limba română. Acţiunea de tip flash mob, intitulată “Noi citim româneşte!”, a avut loc într-un cadru simbolic: pe treptele Teatrului de Operă din Chişinău, locul în care, în urmă cu 20 de ani, a fost declarată în mod oficial trecerea la alfabetul latin şi la limba română în Republica Moldova.

De Ziua Limbii Române, Mişcarea Acţiunea Europeană a dorit să marcheze astfel cei 20 de ani de la revenirea la grafia latină, organizatorii recunoscând astfel că “limba vorbită de părinţii naţiunii noastre este limba română”. “În acest fel tragem un semnal de alarmă asupra folosirii tot mai puţin a limbii noastre, limba română. Aşa cum fiecare are dreptul să vorbească în limba sa maternă, fie ea rusă sau alta, considerăm că şi noi avem dreptul să vorbim în limba română şi să ne-o numim aşa cum se numeşte ea: limba română”, a declarat Dina Ivanov, secretar general al Forului Tineretului European, organizaţie subsidiară MAE.

În acest sens, Mişcarea Acţiunea Europeană a atras atenţia că una dintre priorităţile noii guvernări ar trebui să fie redenumirea limbii vorbite în Republica Moldova, în condiţiile în care pînă acum, acţiunile comuniştilor au fost îndreptate spre distrugerea limbii române. “Faptul că cei care ne-au condus până acum au numit limba pe care o vorbim moldovenească este doar un accident, un act de rebeliune la adresa unui inamic inexistent, motivat în principal de politica de izolare pe care Vladimir Voronin şi oamenii săi au dictat-o Republicii Moldova”, a declarat Dina Ivanov.

Alături de membrii MAE prezenţi la acţiunea “Noi citim româneşte!” au participat şi trecători, opriţi în dreptul treptelor Teatrului de Operă şi Balet. Aceştia au salutat implicarea MAE în sărbătorirea inedită a Zilei Limbii Române.

Serviciul de presă al MAE

MAE a lansat astăzi forumul “Priorităţile guvernării democratice” Comunicat de presă al MAE privind democratizarea instituţiilor media publice