Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Verdictul Curţii Constituţionale demonstrează că intimidările de tip comunist pot fi oprite

|versiune pentru tipar||
MAE / 9 septembrie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană salută decizia Curţii Constituţionale de validare a alegerii lui Mihai Ghimpu, reprezentant al partidelor democratice anticomuniste în Parlament, ca preşedinte al Legislativului. Considerăm această confirmare ca fiind o dovadă de normalitate asupra modului în care toate instituţiile statului ar trebui să funcţioneze în Republica Moldova: într-un mod pe deplin democratic, independent faţă de presiunile PCRM.

Reamintim că partidul lui Vladimir Voronin a sesizat Curtea Constituţională privind procedura desemnării lui Mihai Ghimpu în funcţia de speaker, în cadrul şedinţei Parlamentului din 28 august curent. Iar ulterior, mass media a reflectat o serie de ingerinţe în activitatea Curţii Constituţionale instrumentate de către reprezentanţi ai PCRM cu scopul evident de a-i intimida pe judecători pentru adoptarea unui verdict favorabil PCRM, deşi în afara Constituţiei.

Decizia Curţii Constituţionale demonstrează că întocmai aceste practici de manipulare şi intimidare, prin ingerinţa partidelor politice în activitatea instituţiilor statului, pot fi stopate în timpul unei guvernări democratice. Ca atare, Mişcarea Acţiunea Europeană le reaminteşte partidelor parlamentare ce formează Alianţa pentru Integrare Europeană că sunt responsabile în faţa cetăţenilor Republicii Moldova să valorifice la maximum şansa la o guvernare democratică, pe care o au ca urmare a rezultatelor alegerilor anticipate din această vară.

În acest sens, MAE face apel către cele patru formaţiuni politice din cadrul AIE pentru stabilizarea de urgenţă a cadrului politic, condiţie obligatorie pentru demararea reformelor democratice impuse de situaţia economică şi socială delicată în care se află în acest moment Republica Moldova.

Serviciul de presă al MAE

Mişcarea Acţiunea Europeană continuă să-şi consolideze forţele Demisia lui Voronin încheie cea mai neagră perioadă din istoria Republicii Moldova