Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Demisia lui Voronin încheie cea mai neagră perioadă din istoria Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
MAE / 11 septembrie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană consideră că, o dată cu demisia lui Vladimir Voronin, se închide cea mai neagră perioadă din istoria Republicii Moldova. Ultimii 8 ani au fost caracterizaţi de înfometarea şi dezbinarea populaţiei, de furturi prin acte de mare corupţie, de atacarea democraţiei prin abuzuri, de limitarea libertăţii de exprimare şi folosirea justiţiei în folosul partidului de guvernămînt.

MAE, alături de cetăţenii Republicii Moldova, a asistat astăzi, la primul şi probabil ultimul gest de normalitate făcut de omul politic Vladimir Voronin, prin anunţul demisiei sale din funcţia de preşedinte al statului şi retragerea PCRM în opoziţie. Faptul că însuşi promotorul regimului autoritar, instaurat în ultimii opt ani de zile în Republica Moldova, a recunoscut public înfrîngerea sistemului comunist corupt pe care l-a instaurat, reprezintă o eliberare mult aşteptată de către cetăţeni.

MAE pledează pentru demararea de urgenţă a unui puternic proces de modernizare a Republicii Moldova, care să cuprindă reforme economice şi combaterea corupţiei şi care să aibă drept principal scop creşterea nivelului de trai. În acest moment, Republica Moldova se confruntă cu o acută criză economică provocată de situaţia internaţională, dar mai ales de către guvernarea comunistă. Aceasta a distrus practic economia prin politica sa iresponsabilă de centralizare a resurselor în mîinile unor grupuri de interese şi prin izolarea în plan internaţional. Toate acestea impun acţiune şi măsuri imediate din partea forţelor democratice.

Pentru că toate forţele politice democratice, nu numai cele care au acces în Parlament, sunt obligate să participe la procesul de redresare a Moldovei, pentru a evita, pe fondul situaţiei economice precare, revenirea la putere a comuniştilor. Ar fi o naivitate să credem că PCRM va sta cu mîinile în sîn şi va asista la eliberarea Moldovei de sub cizma roşie! PCRM va sabota, va critica şi va duce o politică activă de dezbinare naţională cu singurul scop de a reveni la putere. PCRM va încerca să îndrepte nemulţumirile sociale ale populaţiei împotriva Guvernului viitor şi să exploateze cu cinism starea deplorabilă în care a lăsat Republica Moldova.

La ultimele alegeri, MAE şi-a făcut un scop în sine din alungarea de la putere a comunismului, ca primă condiţie pentru redresarea Republicii Moldova. Credem că prin efortul nostru am contribuit şi noi, într-o oarecare măsură, la această victorie a democraţiei. MAE îşi propune şi de acum înainte să îşi canalizeze toate eforturile pentru ca moldovenii să trăiască mai bine.

Considerăm că acesta trebuie să fie principalul obiectiv al guvernarii democratice, iar MAE va fi un partener dezinteresat al tuturor celor care vor lucra pentru acest scop esenţial şi pentru diminuarea corupţiei endemice din Republica Moldova. Este un gest de responsabilitate pe care toţi cei care susţin valorile democratice sunt obligaţi să îl urmeze. Fie ca cei 8 ani de suferinţă petrecuţi sub dictatura comunistă să fie răscumpăraţi prin dezvoltare economică, stabilitate politică şi asigurarea libertăţilor cetăţeneşti.

Serviciul de presă al MAE

Verdictul Curţii Constituţionale demonstrează că intimidările de tip comunist pot fi oprite Sistemul de învăţămînt, victimă a ezitărilor din plan politic