Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Sistemul de învăţămînt, victimă a ezitărilor din plan politic

|versiune pentru tipar||
MAE / 14 septembrie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană atrage atenţia că, în vederea redresării structurilor vitale ale statului, precum domeniul educaţiei, se impune o urgentare a procedurilor de stabilizare a cadrului politic din Republica Moldova. În acest sens, MAE consideră că orice ezitare a factorilor politici privind învestirea noului Guvern se contorizează în prejudicii aduse gratuit unor domenii vitregite deja în ultimii ani, din cauza măsurilor distructive ale PCRM.

Potrivit MAE, o scurtă analiză asupra problemelor cu care se confruntă în acest moment sistemul de învăţămînt demonstrează că “abuzurile şi practicile nedemocratice ale comuniştilor au continuat şi după 7 aprilie, şi după anunţarea rezultatelor alegerilor de la 29 iulie şi continuă şi astăzi, cînd părinţi, profesori, studenţi şi elevi încearcă să depăşească nedreptăţile şi piedicile ridicate tocmai de către structurile statului, controlate încă de către comunişti”.

Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, 11 septembrie curent, liderul MAE Anatol Petrencu a prezentat o serie de nereguli cu care se confruntă studenţii, toate provocate de politica comunistă iresponsabilă dusă în ultimii ani. “Ministerul Economiei şi cel al Educaţiei au redus planul de înmatriculare în instituţiile de învăţămînt de la un an la altul, frînînd astfel accesul tinerilor la educaţia superioară. Cifrele demonstrează că asigurarea unui cadru favorabil pentru educarea tinerilor din Republica Moldova a fost lăsată pe ultimele locuri între priorităţile guvernării comuniste”, a declarat Petrencu. De asemenea, MAE a atras atenţia că, prin tertipuri şi tergiversări procedurale, autorităţile comuniste au împiedicat abuziv absolvenţilor de liceu să continue studiile în afara Republicii Moldova.

Serviciul de presă al MAE

Demisia lui Voronin încheie cea mai neagră perioadă din istoria Republicii Moldova Decizia Curţii Constituţionale confirmă reinstaurarea legii în Republica Moldova