Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Peste 50 de tineri MAE au cerut astăzi ieşirea R. Moldova din CSI, pichetînd Palatul Republicii

|versiune pentru tipar||
MAE / 8 octombrie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Peste 50 de tineri, membri ai Mişcării Acţiunea Europeană, au pichetat astăzi Palatul Republicii, în semn de protest faţă de aflarea Republicii Moldova în componenţa Comunităţii Statelor Independente. În acel timp, în clădire se desfăşura întîlnirea Consiliului Miniştrilor de Externe din statele CSI.

Mişcarea Acţiunea Europeană consideră că locul Republicii Moldova nu este în Comunitatea Statelor Independente, ci în Uniunea Europeană. Consecventă poziţiei sale faţă de CSI, Mişcarea Acţiunea Europeană susţine faptul că apartenenţa la această Comunitate reprezintă trecutul şi frînează procesul de integrare europeană.

Convingerea MAE este, însă, că R. Moldova trebuie să transmită un mesaj clar proeuropean pentru integrarea în UE, singura cale care poate conduce la progresul statului. Rămînerea în sfera de influenţă a CSI nu poate aduce nimic bun Republicii Moldova, în cel mai bun caz conservînd actuala situaţie, ceea ce nu e de natură să aducă o creştere a nivelului de trai pentru populaţie.

MAE precizează că nu este împotriva relaţiilor bilaterale bazate pe principiile avantajelor şi respectului reciproc, relaţii pe care R. Moldova ar trebui să le dezvolte cu toate statele membre CSI, inclusiv cu Federaţia Rusă. Însă, în timp ce mai multe ţări postcomuniste au devenit deja membre ale UE beneficiind din plin de avantajele aflării în spaţiul european de securitate şi prosperitate, Republica Moldova se limitează la o retorică prooccidentală, neacoperită de acţiuni concrete de ordin diplomatic, legislativ şi economic. De aceea, MAE se pronunţă pentru abandonarea CSI şi concentrarea exclusivă pe efortul de integrare a Republicii Moldova în UE.

Gestul tinerilor MAE nu este unul extremist, ci doar un semnal paşnic şi civilizat pe care formaţiunea condusă de Anatol Petrencu doreşte să-l transmită partenerilor Republicii Moldova din Vestul Europei.

Mişcarea de protest a tinerilor MAE va continua şi vineri, 9 octombrie 2009, de la ora 14.00, în acelaşi loc.

Serviciul de presă al MAE

MAE solicită găsirea celor vinovaţi pentru violenţele din 7 aprilie Comunicat de presă al Mişcării “Acţiunea Europeană”