Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Comunicat de presă al Mişcării “Acţiunea Europeană”

|versiune pentru tipar||
MAE / 9 octombrie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Curtea de Apel Chişinău a interzis la cererea Primarului General al Capitalei acţiunea de pichetare a summit-ului CSI de către Mişcarea Acţiunea Europeană. Ca urmare a acestei decizii a justiţiei, MAE îşi încetează acţiunea civică de pichetare a summit-ului CSI.

Ne exprimăm dezamăgirea faţă de acţiunea şi atitudinea Primarului General, Dorin Chirtoacă pe care l-am considerat dintotdeauna partenerul nostru de gîndire democratică.

Reamintim că pichetarea s-a desfăşurat într-un cadru civilizat, fără a perturba buna desfăşurare a summit-ului organizat de autorităţile Republicii Moldova.

Scopul manifestării noastre a vizat transmiterea mesajului că locul Republicii Moldova nu este în CSI, ci în Uniunea Europeană, motorul dezvoltării economice şi sociale a oricărui stat european. Nu intelegem de ce Primarul General al Capitalei a ales această cale, dar punem acţiunea pe seama emoţiilor pe care orice nouă guvernare le încearcă la început de drum.

Ne exprimăm speranţa că pe viitor colaborarea cu Primăria Capitalei se va îmbunătăţi şi vom respecta cu toţii cadrul democratic în care trebuie să se manifeste acţiunile politice, mai ales că şi MAE şi PL împărtăşesc aceleaşi valori democratice. MAE va fi şi pe mai departe un partid care va lua atitudine împotriva izolării Moldovei şi pentru promovarea democraţiei şi a statului de drept.

MAE a luat decizia de a înceta acţiunea de pichetare din 2 motive. Orice partid este dator să respecte deciziile justiţiei, indiferent dacă acestea sunt sau nu pe placul lor. Bineînţeles că am fi putut continua manifestarea şi de a ne bate în justiţie pentru a demonstra că ne aflăm în limitele legii. Nu dorim să escaladăm aceste tensiuni, pentru că în aceste momente considerăm că este important ca forţele democratice să fie unite pentru a evita orice posibilitate de exploatare a acestor subiecte de către presă şi reprezentanţii afiliaţi PCRM.

MAE şi-a atins obiectivul de a transmite un mesaj proeuropean care să arate că Moldova nu este decît un organizator al Summit-ului şi nu un susţinător prin toate structurile politice a rămînerii în cadrul CSI.

Serviciul de presă al MAE

Peste 50 de tineri MAE au cerut astăzi ieşirea R. Moldova din CSI, pichetînd Palatul Republicii Grijă pentru tot ce ne înconjoară