Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Parlamentul este dator să îi trimită în sala de judecată pe cei care au orchestrat violenţele de la 7 aprilie

|versiune pentru tipar||
MAE / 13 octombrie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană solicită constituirea de urgenţă a comisiei parlamentare pentru investigarea evenimentelor violente de la 7 şi 8 aprilie a.c., în urma cărora sute de tineri au fost maltrataţi şi arestaţi abuziv, trei dintre aceştia şi-au pierdut viaţa, iar Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a fost distrusă.

Mişcarea Acţiunea Europeană face un apel în acest sens către parlamentarii Alianţei pentru Integrare Europeană să se mobilizeze şi să aprobe proiectul de constituire a comisiei de anchetă, chiar în prima şedinţă de lucru a Legislativului. MAE aminteşte că, la 6 luni de la cea mai gravă încălcare a drepturilor omului din istoria Republicii Moldova, cei care au orchestrat evenimentele violente de la 7 aprilie se ascund încă în culisele politicii moldoveneşti. Or, locul acestora este în sala de judecată, iar responsabil să asigure investigarea, în condiţii democratice, a modului în care s-au produs abuzurile din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău este Parlamentul Republicii Moldova.

A amîna anchetarea acestor infracţiuni, produse în ultimele luni de guvernare comunistă, ar însemna tolerarea nejustificată, chiar de către reprezentanţii formaţiunilor democratice în Parlament, a abuzurilor îndreptate împotriva cetăţenilor Republicii Moldova.

Reamintim că Mişcarea Acţiunea Europeană a solicitat în repetate rînduri constituirea unei comisii de anchetă parlamentară privind modul în care au fost produse violenţele la 7 şi 8 aprilie a.c. Mai mult, la 16 iulie curent, MAE a solicitat în mod expres elucidarea, prin investigaţie parlamentară, a împrejurărilor în care a fost distrusă Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Suspectăm în continuare că arderea celui mai important act din istoria modernă a statului nostru a fost un rezultatul unei diversiuni electorale a PCRM.

Serviciul de presă al MAE

Grijă pentru tot ce ne înconjoară Apelul Mişcării “Acţiunea Europeană”