Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Apelul Mişcării “Acţiunea Europeană”

|versiune pentru tipar||
MAE / 14 octombrie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Domnului Vlad Filat, Preşedintele PLDM,
Domnului Marian Lupu, Preşedintele PDM,
Domnului Serafim Urechean, Preşedintele AMN,

Avînd în vedere că:

Republica Moldova este condusă de un guvern democratic, susţinut în Parlament de partidele pe care le conduceţi,

În luna martie a acestui an aţi aderat la Pactul Naţional Împotriva Corupţiei,

Mişcarea Acţiunea Europeană vă reaminteşte că, prin semnarea Pactului Naţional Împotriva Corupţiei, v-aţi angajat ca, în primele şase luni după alegeri, să adoptaţi în Parlament legile necesare pentru diminuarea drastică a corupţiei în Republica Moldova.

Înţelegem că în această perioadă prioritare sînt măsurile menite să scoată Republica Moldova din profunda criză economică şi socială în care a fost lăsată de PCRM. În opinia MAE, corupţia este cancerul care ne adînceşte şi mai rău în criză şi care face inutilă orice măsură economică anti-criză.

Este extrem de important ca cele 15 măsuri pe care cu toţii, semnatari ai Pactului, ni le-am asumat în campania electorală să devină cît mai repede realitate. Aceste măsuri sînt esenţiale pentru curăţarea economiei Republicii.

Ele nu trebuie să rămînă doar promisiuni de campanie, ci acte obligatorii pentru orice guvernare democratică.

Politicienii sînt obligaţi să respecte programele propuse cetăţenilor în timpul campaniei electorale. Oamenii au votat cu speranţa că promisiunile făcute atunci nu sînt doar vorbe în vînt, ci măsuri care vor fi puse în practică.

Sigur, actualul guvern se află doar la început. Parlamentul nu s-a întrunit încă în prea multe şedinţe, însă şase luni se scurg foarte repede, iar îndeplinirea unei promisiuni făcute către electorat nu poate suporta amînare.

Domnilor semnatari ai acestui document istoric,

Măsurile cuprinse în Pactul Naţional Împotriva Corupţiei sînt lesne de adoptat şi reprezintă un efort mic pentru guvern, dar un cîştig enorm pentru populaţia Moldovei, şi aşa greu încercată în ultimii ani.

Ele sînt menite să scoată statul din ghearele mitei şi hoţiei în care a fost cuprins de dictatura regimului comunist. Nimeni nu mai doreşte să vadă apucăturile PCRM, ci dimpotrivă, să vadă că se iau măsuri ferme împotriva acestora.

Am scăpat de comunişti, vă propunem să stopăm şi metehnele lor, care încă produc efecte în aparatul de stat şi în economie!

Ca iniţiator al Pactului, Mişcarea Acţiunea Europeană va continua să sprijine adoptarea acestor măsuri, inclusiv prin specialiştii săi, care au lucrat la elaborarea legislaţiei specifice care trebuie adoptată în perioada imediat următoare.

Mişcarea Acţiunea Europeană face un apel către PLDM, PDM şi AMN să constituie împreună cu reprezentanţii MAE, iniţiatori ai Pactului Naţional Împotriva Corupţiei, un grup de lucru care să elaboreze toate măsurile necesare pentru combaterea eficientă a corupţiei.

Cu stimă,

Anatol Petrencu,
Preşedintele MAE
Parlamentul este dator să îi trimită în sala de judecată pe cei care au orchestrat violenţele de la 7 aprilie Ancheta parlamentară privind evenimentele după 5 aprilie trebuie să reziste presiunilor PCRM