Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Ancheta parlamentară privind evenimentele după 5 aprilie trebuie să reziste presiunilor PCRM

|versiune pentru tipar||
MAE / 21 octombrie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană salută înfiinţarea comisiei parlamentare pentru anchetarea evenimentelor după 5 aprilie a.c. — un for cu şanse reale de a identifica împrejurările prin care sute de tineri au fost maltrataţi şi arestaţi abuziv, în contextul protestelor post-electorale din centrul Chişinăului.

Considerăm că votul acordat marţi, 20 octombrie a.c., în şedinţa Legislativului, reprezintă un prim gest de normalitate în vederea anchetării celei mai grave încălcări a drepturilor omului din istoria noastră. Or, asta la mai bine de şase luni de la evenimentele violente din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, cînd sute de tineri au fost arestaţi şi bătuţi, trei dintre aceştia şi-au pierdut viaţa, iar Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a fost distrusă.

MAE reaminteşte că a solicitat în repetate rînduri ca elucidarea, prin investigaţie parlamentară, a ordinelor prin care a fost dispusă arestarea abuzivă a sute de tineri, precum şi a împrejurărilor în care a fost distrusă Declaraţia de Independenţă, să fie asumată ca prioritate a actualei guvernări. Mişcarea Acţiunea Europeană reiterează astăzi apelul la mobilizare către membrii AIE din comisia de anchetă parlamentară de a rezista presiunilor pe care PCRM le va face cu siguranţă în continuare, în încercarea de a-şi ascunde vinovăţia.

Primele gesturi de disperare ale comuniştilor au fost observate deja în timpul şedinţei Legislativului, cînd deputaţii PCRM au insistat asupra limitării activităţii comisiei de anchetă - în sensul investigării exclusiv a evenimentelor din 6–8 aprilie a.c. Apreciem că tentativa comuniştilor de a bloca anchetarea acţiunilor violente post-electorale a fost oprită prin votul acordat de majoritatea AIE. Însă atragem atenţia că PCRM va încerca în continuare boicotarea activităţii comisiei, cu scopul de a manipula şi de a-şi ascunde implicarea în manifestările antidemocratice care fac acum obiectul anchetei parlamentare.

Serviciul de presă al MAE

Apelul Mişcării “Acţiunea Europeană” Europarlamentarul Sebastian Bodu este invitat de MAE în Republica Moldova