Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Comunicat de presă al MAE cu prvire la nealegerea şefului statului

|versiune pentru tipar||
MAE / 7 decembrie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană dezaprobă atitudinea sfidătoare a deputaţilor PCRM care au ales să nu voteze preşedintele Republicii Moldova, contrazicînd astfel dorinţa cetăţenilor de a avea o conducere democratică.

Părăsind sala de şedinţe a Parlamentului, PCRM şi-a arătat din nou adevărata faţă, de partid întors către trecut, care nu doreşte democratizarea şi modernizarea Republicii Moldova. Partidul Comuniştilor nu este capabil să accepte nici acum faptul că a pierdut alegerile şi se află în opoziţie, astfel că a făcut ceea ce ştie cel mai bine: a fugit de răspundere.

Mişcarea Acţiunea Europeană consideră că acesta este începutul dizolvării PCRM. De aceea, liderii AIE trebuie să pună în practică rapid şi cu fermitate o serie de reforme menite să ducă Republica Moldova acolo unde îi este locul, în Uniunea Europeană. PCRM a pus piedici mereu actualei guvernări democratice prin neparticipare la dezbaterile legislative din Parlament şi refuzul de a se implica în alegerea preşedintelui.

MAE înţelege de ce îi este frică Partidului Comuniştilor. Pentru că nu trebuie să uităm ce a făcut PCRM cînd a guvernat: încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, preluarea ilegală a unor afaceri şi monopolizarea altora, blocarea integrării europene, blocarea funcţionării justiţiei, intimidarea presei independente. Iar acum, comuniştilor le este frică deoarece vine ziua scadenţei, ziua în care cei care au încălcat legea trebuie să plătească.

MAE face un apel către liderii AIE de a analiza cu mare atenţie şi în spirit european o eventuală modificare a Constituţiei, modificare ce pare a fi acum singura posibilitate de a scoate R. Moldova din criză, evitînd noi alegeri anticipate. Este evident însă că o clarificare a modalităţii de alegere a preşedintelui şi a responsabilităţilor sale este necesară, mai mult decît oricînd, însă aceasta trebuie făcută democratic.

MAE susţine AIE în demersurile acesteia de a asigura stabilitatea politică şi economică, necesară ieşirii cât mai grabnice din actuala situaţia de blocaj, de care sînt responsabili cei din conducerea PCRM.

Serviciul de presă al MAE

Declaraţia Mişcării “Acţiunea Europeană” Mişcarea Acţiunea Europeană luptă cu violenţa în familie