Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE s-a implicat în eliberarea celor patru tineri din Dubăsari, reţinuţi abuziv de autorităţile transnistrene

|versiune pentru tipar||
MAE / 12 februarie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană s-a implicat în eliberarea celor patru tineri — Artur Mişcoi, Ion Tătaru, Victor Leca şi Radu Stratu — care au petrecut ultimele 15 zile într-un izolatoriu din Tiraspol, acuzaţi că au trecut de jumătatea râului Nistru — unde, potrivit grănicerilor transnistreni, ar fi frontiera de stat. Declaraţia a fost făcută astăzi, 12 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat prim-vicepreşedintele MAE Anatol Petrencu, avocatul angajat de partid pentru acest caz — Anatol Istrate şi cei patru tineri, eliberaţi de mai puţin de 24 de ore.

“Mişcarea Acţiunea Europeană le-a pus la dispoziţie tinerilor reţinuţi un avocat, însă nu am făcut public până acum acest lucru deoarece nu am dorit ca acesta să blocheze în vreun fel discuţiile de la Tiraspol privind eliberarea tinerilor. Dar ceea ce au făcut autorităţile transnistrene a fost să ia ostatici patru tineri în propria lor ţară. Astfel de acţiuni trebuie combătute imediat şi toată lumea de bună credinţă care se poate implica trebuie să o facă”, a explicat Anatol Petrencu iniţiativa MAE.

Din partea MAE, avocatul Anatol Istrate a reprezentat în instanţă cazul celor patru tineri, reuşind să obţină eliberarea lor. “Cercetările nu au fost încheiate, ci doar a fost schimbată metoda de reprimare, tinerii fiind eliberaţi din arest”, a declarat avocatul tinerilor. Acesta a precizat că îi va reprezenta în continuare pe cei patru tineri din Dubăsari până la stabilirea nevinovăţiei acestora, prin clasarea cazului. “Succesul eliberării tinerilor nu poate fi atribuit doar unei singure persoane. Toţi, începând cu tinerii şi terminând cu primarul localităţii, au făcut totul pentru ca acest caz să fie cât mai urgent soluţionat”, a completat Anatol Istrate.

La rândul lor, cei patru tineri au povestit, vizibil emoţionaţi, cum au fost înconjuraţi de şase grăniceri transnistreni înarmaţi, duşi la comisariate şi, apoi, într-un izolatoriu din Tiraspol unde au petrecut 15 zile în condiţii de trai grele. “În celula în care eram reţinuţi se aflau 12 persoane, într-o cameră foarte mică. În tot timpul cât am stat acolo, nimeni nu a avut voie să ne viziteze, nici rude, nici prieteni. (…) Nu aveam loc în paturi, dormeam pe rând. Era foarte frig şi hrana… nici hrană nu putea fi numită!”, au povestit tinerii.

Mişcarea Acţiunea Europeană consideră că astfel de incidente, provocate de autorităţile transnistrene, sunt inacceptabile şi încalcă acordul din 1992. “Noi pledăm pentru libera circulaţie pe teritoriul Republicii Moldova. Nimeni nu poate fi acuzat că a încălcat o linie de frontieră imaginară. Acest incident este o nouă dovadă că problema transnistreană trebuie rezolvată cât mai rapid, iar părţile implicate în negocieri trebuie să facă mai mult”, a încheiat prim-vicepreşedintele MAE.

Serviciul de presă al MAE

Cinci consilieri raionali din Străşeni au aderat la MAE Tinerii MAE au sărbătorit alături de peste 200 de cupluri Ziua Îndrăgostiţilor