Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Criza trebuie depăşită, iar Parlamentul să îşi asume reforma constituţională

|versiune pentru tipar||
MAE / 11 martie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană consideră necesară evitarea organizării de noi alegeri în acest an şi propune ca următorul scrutin parlamentar să aibă loc după adoptarea noii Constituţii, împreună cu alegerile locale şi prezidenţiale, în 2011. Poziţia MAE a fost exprimată astăzi, 11 martie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de preşedintele partidului, deputatul Veaceslav Untilă.

“În acest fel se poate face şi o economie importantă la buget, fiind cheltuiţi mai puţini bani pentru organizarea scrutinelor. În condiţiile în care oamenii nu au ce pune pe masă, a cheltui milioane de dolari pentru organizarea de noi alegeri este un gest iresponsabil care sfidează interesele cetăţenilor”, a spus liderul MAE. Veaceslav Untilă a precizat că Republica Moldova are nevoie, în aceste momente de criză, de un cadru politic stabil şi de legi funcţionale, inspirate din experienţele statelor europene.

Cu privire la noua Constituţie a Republicii Moldova, Mişcarea Acţiunea Europeană pledează pentru îmbunătăţiri reale, aduse în interesul cetăţenilor, şi nu făcute “de dragul modificării”. “Parlamentul trebuie să aibă o legitimitate care să nu poată fi pusă la îndoială, de aceea considerăm că nu este bine ca actualul mandat să fie unul de 4 ani. Actualul Parlament trebuie să aibă un mandat al reformei constituţionale. Noi, membrii actualului Parlament, trebuie să rămânem în istorie ca deputaţii care au reformat statul şi l-au pus ireversibil pe direcţia integrării europene”, a spus Veaceslav Untilă.

Totodată, preşedintele MAE a prezentat un plan pe care îl va propune Parlamentului şi care include paşi strategici pentru depăşirea crizei actuale, prin: modificarea codului electoral sau adoptarea unei legi speciale a referendumului, dezbaterea în comisia parlamentară specială a modificărilor aduse Constituţiei, informarea cetăţenilor printr-o campanie amplă la nivel naţional, organizarea referendumului şi validarea noii Constituţii, apoi organizarea alegerilor parlamentare, locale şi prezidenţiale simultan, în 2011.

Serviciul de presă al MAE

Noi reprezentanţi de frunte ai societăţii civile au aderat la MAE 13 organizaţii teritoriale ale Mişcării “Acţiunea Populară” au aderat la MAE