Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE lansează o dezbatere publică privind predarea religiei în şcoli şi licee

|versiune pentru tipar||
MAE / 29 aprilie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană iniţiază o dezbatere publică privind introducerea orelor de religie în şcoli şi licee, a anunţat vicepreşedintele partidului, deputatul Iurie Colesnic, într-o conferinţă de presă desfăşurată astăzi, 29 aprilie.

Potrivit reprezentantului MAE, se impune în acest sens o dezbatere publică eficientă, la care să ia cuvîntul personalităţi bisericeşti, specialişti juridici, profesori şi părinţi. “Şi eu, şi preşedintele MAE Veaceslav Untilă, ne asumăm să urmărim din Parlament parcursul proiectului de lege privind predarea orelor de religie în şcoli şi licee. Dar numai după o dezbatere serioasă, în urma căreia să se stabilească atît caracterul facultativ al orelor de religie, cît şi nivelul de instrucţie al profesorilor”, a declarat deputatul Iurie Colesnic.

Proiectul de lege pe care îl are în vedere MAE ar urma să prevadă studierea religiei în şcoli şi licee doar de către acei elevi care, prin acordul părinţilor, îşi exprimă dorinţa de a-şi crea o cultură proprie şi la acest capitol. Cît despre denumirea materiei, MAE susţine că este necesar ca aceasta să fie “religie” şi nu “ortodoxie”, astfel încît să poată fi studiate în mod democratic, alături de creştin-ortodoxie, şi celelalte religii din Republica Moldova.

“Există în acest moment o propunere de proiect de lege, susţinut de Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei, care aduce în discuţie includerea ortodoxiei ca disciplină obligatorie în programul elevilor din învăţămîntul preuniversitar. Putem porni dezbaterea de la această variantă, pentru că lasă loc de multe îmbunătăţiri”, a explicat Vasile Chitoroagă, şeful departamentului Culte din cadrul MAE.

Iniţierea unei dezbateri publice pe tema introducerii orelor de religie în învăţământul preuniversitar reprezintă o alternativă, mai rapidă şi mai puţin costisitoare, la propunerea reprezentanţilor Mitropoliei Chişinăului şi a Moldovei privind organizarea unui referendum republican în acest sens.

Serviciul de presă al MAE

Filiala transnistreană a Partidului Umanist a aderat la MAE MAE participă la următoarele alegeri avînd cheia drept simbol electoral