Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Trebuie să blocăm orice majorare nejustificată a tarifelor la gaze

|versiune pentru tipar||
MAE / 11 mai 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Deputaţii MAE Veaceslav Untilă şi Iurie Colesnic au cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ancheteze activitatea economico-financiară a “Moldova-gaz”. Comisia urmează să examineze modul în care a fost administrată societatea în ultimii cinci ani de zile, în condiţiile în care Moldova-gaz a cerut din nou, nejustificat, majorarea tarifelor la gaze.

“Avem responsabilitatea de a bloca orice majorare exagerată a tarifelor, pe care ar putea-o cere Moldova-gaz. Să nu uităm că vorbim despre o societate ale cărei acţiuni generează efecte în lanţ, dezastruoase pentru nivelul de trai al fiecărei familii din Republica Moldova”, a declarat preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată astăzi, 11 mai.

Deputaţii MAE au precizat că, dacă se vor majora din nou tarifele la gazele naturale în perioada următoare, aşa cum a cerut Moldova-gaz, cetăţenii Republicii Moldova se vor confrunta cu o nouă creştere a preţurilor, inclusiv pentru produsele alimentare. “Vorbim, deci, despre un val nou de scumpiri, în condiţiile unor creşteri salariale egale cu zero. Creşterea cu 14% a tarifelor la gaze pe care o propune acum Moldova-gaz vine la numai trei luni de la ultima majorare, de 10 procente. Moldovenii nu pot suporta ca, o dată la fiecare trei luni, aceste preţuri să crească, cu atât mai mult cu cât aceste majorări ar putea fi evitate”, a declarat deputatul Iurie Colesnic.

Primul pas pentru evitarea unui nou val de scumpiri, generat de majorarea tarifelor la gaze, ar putea fi făcut prin implicarea Executivului şi renegocierea contractului cu Gazprom, încheiat de guvernarea comunistă anterioară. Contractul prevede revizuirea, o dată la trei luni, a preţului la gaze. “Între timp, dacă nu se vor găsi soluţii pentru a bloca această nouă majorare, Guvernul ar trebui să îşi asume cheltuielile pe care Moldova-gaz le cere de la cetăţeni, prin acordarea de subvenţii”, a spus Veaceslav Untilă.

Preşedintele MAE a explicat că, deşi partidul său susţine din Parlament guvernarea Alianţei pentru Integrare Europeană, acest lucru nu înseamnă că va accepta şi majorări nejustificate ale preţurilor şi tarifelor, care vor lovi în primul rând nivelul de trai al cetăţenilor.

Serviciul de presă al MAE

MAE participă la următoarele alegeri avînd cheia drept simbol electoral Tinerii MAE au protestat împotriva majorării tarifelor la gaze