Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Alianţa pentru Integrare Europeană nu doreşte creşterea pensiilor şi salariilor minime

|versiune pentru tipar||
MAE / 8 iulie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă, a propus astăzi, 8 iulie, în şedinţa Parlamentului, introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind creşterea pensiilor şi salariilor minime. Majoritatea deputaţilor, formată din membri ai Alianţei pentru Integrare Europeană, au respins însă propunerea, motivând că lipseşte avizul Guvernului.

Proiectul a fost depus în Parlament de către deputatul Veaceslav Untilă încă din data de 24 mai 2010, fiind înregistrat cu numărul 1579. Liderul MAE consideră acum că, în fapt, Alianţa pentru Integrare Europeană nu doreşte adoptarea sa, în consecinţă nedorind nici creşterea pensiilor şi salariilor minime.

Mişcarea Acţiunea Europeană a colectat de la cetăţeni, în doar două săptămâni, 63.000 de semnături în sprijinul proiectului de lege. Acţiunea de strângere de semnături a fost demarată de MAE în fiecare centru raional unde au fost instalate corturi la care cetăţenii pot veni şi semna pentru susţinerea legii.

Legea “pensii şi salarii” prevede ca toate salariile şi pensiile minime pe economie să crească până la nivelul minim de existenţă, astfel încât nicio pensie să nu fie mai mică de 1000 de lei şi niciun salariu să nu fie mai mic de 1200 de lei.

“La sfârşitul colectării vom merge cu semnăturile în Parlament: să le demonstrăm deputaţilor că oamenii susţin legea MAE. Noi dorim ca proiectul de lege pe care l-am depus în Parlament să fie adoptat cât mai repede de către deputaţi. De aceea vom arăta că legea are susţinerea populaţiei. În plus, există bani la bugetul de stat pentru aceste majorări, iar ele ar urma să se facă în etape, începând cu anul 2011. Sunt 205.000 de salariaţi şi 130.000 de pensionari care acum trăiesc în sărăcie. Ei primesc venituri mai mici chiar şi decât minimul de existenţă, aşa cum a fost el calculat de Guvern. Pentru ei am făcut această lege”, a declarat Veaceslav Untilă.

Mişcarea Acţiunea Europeană continuă acţiunea de colectare de semnături la nivel naţional, în sprijinul legii privind creşterea pensiilor şi salariilor. Corturile MAE la care cetăţenii pot veni să semneze pentru lege sunt instalate în fiecare centru raional din R. Moldova.

Serviciul de Presă al MAE

Procuratura va demara o anchetă, după ce convorbirile telefonice ale deputatului V. Untilă au fost ascultate ilegal Conferinţă de presă privind criza vinurilor susţinută de Veaceslav Afanasiev, Doctor în ştiinţe agricole, Şeful Departamentului de planificare şi strategie al MAE