Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Lege pentru asigurarea locuinţei, soluţia MAE pentru reducerea pagubelor provocate de dezastrele naturale

|versiune pentru tipar||
MAE / 20 iulie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană iniţiază o lege privind asigurarea locuinţelor, prin care ar urma să se reducă substanţial pagubele provocate de inundaţii, cutremure, alunecări de teren sau alte dezastre naturale. Potrivit proiectului MAE, contra unei sume simbolice plătite în fiecare an, cetăţenii care îşi sigură locuinţele ar urma să primească despăgubiri şi sprijin financiar pentru reconstrucţia caselor, în cazul unor calamităţi. Legea se referă în primul rând la locuinţele din zonele inundabile şi la clădirile neconsolidate, care se pot oricând prăbuşi în caz de calamităţi.

“Şi în acest an, Republica Moldova a învăţat o lecţie grea: în 2010, într-o ţară care pretinde la un statut european, autorităţile sunt în continuare nepregătite şi incapabile să îi ajute pe oameni, în cazul unor dezastre naturale. S-a observat în cazul inundaţiilor din această vară: Guvernul nu poate face faţă şi are nevoie de ajutor din afara ţării. De aceea, ce propunem este introducerea unui sistem obligatoriu de asigurări, care să îi protejeze pe oameni în faţa tragediilor naturale”, a declarat vicepreşedintele MAE, deputatul Iurie Colesnic, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, 20 iulie a.c.

MAE propune consolidarea Republicii Moldova, atât prin investiţii în infrastructură, cât şi prin modificări în legislaţiei. “Aşa cum au fost anul acesta inundaţii, la fel pot fi şi peste doi ani. Nu vorbim despre o problemă a MAE sau a altui partid, ci de o problemă a ţării. Suntem obligaţi să ne implicăm şi să ne asigurăm bunurile, iar o soluţie în acest sens o reprezintă această lege pentru asigurarea locuinţelor, care se aplică deja în alte state şi care prevede inclusiv ca locuinţele sociale şi cele pentru cei asistaţi social să fie asigurate prin plata poliţelor de către stat”, a explicat deputatul Iurie Colesnic.

Proiectul de lege al MAE va fi depus în această toamnă în Parlament. Între timp, MAE va organiza dezbateri cu principalele societăţi de asigurări. Acestea ar urma să formeze o companie care să administreze sistemul de asigurare a locuinţelor din Republica Moldova.

Serviciul de presă al MAE

Peste 189.000 de cetăţeni au semnat pentru Legea “pensii şi salarii” a MAE Programul “Pâine pe fiecare masă” conţine soluţii pentru a bloca scumpirile